Νέες αποκαλύψεις για το κοίτασμα στην Κύπρο

Νέες αποκαλύψεις για το κοίτασμα στην Κύπρο

Ιδιαιτέρως καλής ποιότητας και ως εκ τούτου εμπορεύσιμο είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην δομή «Γλαύκος» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Τα έως τώρα τεχνικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος υποδηλώνουν την ύπαρξη ανάλογων πεδίων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η ανακάλυψη και μόνο ενός σημαντικού κοιτάσματος εντός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδοτεί την έναρξη μίας περιόδου έντονων διεργασιών για την Λευκωσία, με την κυπριακή οικονομία ωστόσο να ευνοείται.

Η ύπαρξη ενός σημαντικού κοιτάσματος εξασφαλίζει στο μεταξύ την παραμονή της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος αλλά και την διενέργεια περαιτέρω ερευνών.

Στην περίπτωση δε που ο «Γλαύκος» επιβεβαιωθεί ότι φιλοξενεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία τερματικού σταθμού επεξεργασίας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στην Κύπρο, ο οποίος θα απορροφά το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ προερχόμενα και από μικρότερα κοιτάσματα.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το κοίτασμα στον στόχο «Γλαύκος» προσομοιάζει ως γεωλογική διαμόρφωση στο κοίτασμα «Ζohr» της Αιγύπτου, αλλά διαφοροποιείται στο ότι εντοπίζεται σε αισθητά μικρότερο θαλάσσιο βάθος.

Oι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, αναμένονται, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ευρημάτων στην συγκεκριμένη δομή, στο Τεμάχιο 10, καθώς και της συλλογής των στοιχείων για τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών από το γεωτρύπανο Stena Icemax αναμένεται μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες./IBNA