Θύελλα σχολίων από την αναφορά του BBC σχετικά με την «αόρατη μειονότητα της Ελλάδας»

Θύελλα σχολίων από την αναφορά του BBC σχετικά με την «αόρατη μειονότητα της Ελλάδας»

Ένα άρθρο του BBC σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε διαμάχες στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδίδονται σε πόλεμο ανακοινώσεων με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το κομμάτι του BBC, με τη Σύμβαση των Πρεσπών, η Αθήνα μπορεί να «αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» αλλά «αρνήθηκε την ύπαρξη» μιας «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει άμεση δράση και να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνοτική μειονότητα στην Ελλάδα. Το κόμμα επεσήμανε ότι είχε προειδοποιήσει για τις παγίδες και τα σοβαρά ζητήματα που εμπεριέχονταν στη Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα με την πάροδο του χρόνου.

Διπλωματικές πηγές σχολίασαν το ρεπορτάζ του BBC, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε πιθανότητα να τεθεί θέμα μειονότητας. Το γραφείο του πρωθυπουργού επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας το κόμμα και τον ηγέτη της Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έγιναν «ακραίες προπαγανδιστές απαράδεκτων και αβάσιμων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν μόνο άγνοια αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνοι».

Η ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου υποστήριξε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών έθεσε τέλος στο ζήτημα της υποτιθέμενης μειονότητας και οι γείτονές μας στη Β. Μακεδονία όχι μόνο το συνυπογράφουν αυτό, αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους». Πρόσθεσε ότι η ιστορία του BBC είναι μια “προσπάθεια να εγείρει ανύπαρκτα ζητήματα”.

Σε μια δεύτερη ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποτιμά το θέμα, ούτε να επιτίθεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή προειδοποίησε έγκαιρα τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις δυσμενείς συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα απάντησε με αυστηρή ανακοίνωση, προτρέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του να σταματήσουν “να παίζουν με εθνικά ευαίσθητα ζητήματα”, προσθέτοντας ότι οι ασυναρτησίες τους δεν έχουν “θεσμική ουσία”.

Το κεντροαριστερό Κίνημα για την Αλλαγή επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα δήλωσε ότι χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για να κάνουν την εφάνισή τους ο αλυτρωτισμός και η προπαγάνδα. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε τους πολίτες όταν έκανε τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρέπει τώρα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πρόκληση./ΙΒΝΑ