Τσίπρας: Η Σύνοδος ΕΕ-ΣΑΚ είναι το πρώτο θετικό βήμα που πρέπει να συνεχιστεί

Τσίπρας: Η Σύνοδος ΕΕ-ΣΑΚ είναι το πρώτο θετικό βήμα που πρέπει να συνεχιστεί

Αποστολή Sharm El-Sheikh Σπύρος Σιδέρης

Στο Sharm el Sheikh βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το βράδυ του Σαββάτου όπου συμμετέχει στην Α’ Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέσμου Αραβικών Κρατών που άνοιξε τις εργασίες το απόγευμα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου και θα περατωθεί την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στην διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών της Συνόδου, σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσε ότι «η Σύνοδος έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». Στη συνέχεια ωστόσο έθεσε τον προβληματισμό του για το ότι το γεγονός αυτό, μόλις τώρα πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε την ανάγκη για διεύρυνση του διαλόγου, ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, τόσο για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων(συγκρούσεις κλπ) και των τραγικών ανθρωπιστικών συνεπειών τους (προσφυγικό-μεταναστευτικό) όσο και για τη δημιουργία μιας θετικής, πολυεπίπεδης ατζέντας συνεργασίας (Οικονομία, ενέργεια, πολιτισμός κλπ).

Συνεχίζοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως χώρες γέφυρας και καταλύτη του ευρωαραβικού διαλόγου, μέσω των διαχρονικών σχέσεων αλλά και των πρωτοβουλιών που ανέπτυξαν με τον Αραβικό κόσμο.

Η απάντησή μας πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης όπως οι συγκρούσεις και η φτώχεια. Ταυτόχρονα, απαιτεί δίκαιη κατανομή των βαρών, τολμηρές αποφάσεις διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ μας συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε, ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας και μια νέα στρατηγική για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη συνεργασία στη Μεσόγειο που μας ενώνει εδώ και χιλιετηρίδες. Αυτό είναι σήμερα πιο κρίσιμο από ποτέ, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή και περιφερειακή, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια. Η σύνοδος ΕΕ Αραβικού Συνδέσμου είναι το πρώτο θετικό πρώτο βήμα που πρέπει να έχει και συνέχεια./ΙΒΝΑ