Ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων συζήτησαν Χριστοδουλίδης Lavrov

Ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων συζήτησαν Χριστοδουλίδης Lavrov

Επαναβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας Κύπρου Ρωσίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη Μόσχα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του Sergey Lavrov.

Οι δυο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν το πρωί της Παρασκευής ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών. Με το πέρας των συναντήσεων Χριστοδουλίδης και Lavrov προέβησαν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογο του να εργαστούν από κοινού, με συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ένα εύρος θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Επιπροσθέτως έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ μετέφερε την ετοιμότητα της Κυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans Montana με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε την συμβολή του Sergey Lavrov προς αυτή την κατεύθυνση. Για τις Ευρω-Ρωσικές σχέσεις ο Κύπριος ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε τη σχέση ΕΕ – Ρωσικής Ομοσπονδίας ως στρατηγικής σημασίας και τόνισε ότι «έχουμε, ως Κύπρος, την ισχυρή πεποίθηση ότι ο διάλογος είναι η μόνη οδός αντιμετώπισης των όποιων διαφωνιών ή/και διαφορετικών προσεγγίσεων σε αυτή τη σχέση».

Από την πλευρά του, ο Sergey Lavrov, ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη» προσθέτοντας ότι «η πολυδιάστατη συνεργασία μας βασίζεται σε πατροπαράδοτους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, καθώς και σε πνευματική και πολιτιστική συγγένεια και υπηρετεί το έργο της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε: «Είμαστε υπέρ της δίκαιας, σταθερής, βιώσιμης και καθολικής επίλυσης του ζητήματος. Πιστεύουμε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι όποιες αλλαγές να γίνουν με νέες αποφάσεις του Συμβουλίου». Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «είναι εμφανές ότι το υφιστάμενο καθεστώς των εξωτερικών εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της επανενωμένης Κύπρου πρέπει να είναι με εγγυήσεις εκ μέρους του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών». Σχετικά με την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν βλέπει οποιοδήποτε λόγο για τροποποίηση της σχετικής εντολής.

Όσον αφορά στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, ο Sergey Lavrov εξέφρασε την εκτίμηση της Ρωσίας για την εποικοδομητική στάση της Κύπρου. Ανέφερε ακολούθως ότι με τον κύριο Χριστοδουλίδη συζήτησαν επίσης ένα φάσμα άλλων θεμάτων όπως η κρίση στη Συρία και στην Ουκρανία.

Τέλος ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι θα ανταποκριθεί με μεγάλη ευχαρίστηση στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Νίκος Χριστοδουλίδης να επισκεφθεί την Κύπρο./ΙΒΝΑ