Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας ρίχνει το βάρος στην Βόρεια Ελλάδα

Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας ρίχνει το βάρος στην Βόρεια Ελλάδα

Στην Βόρεια Ελλάδα ρίχνει το βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες και τους ψηφοφόρους μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχέδιο αναστροφής του κλίματος στην Μακεδονία

Στα κυβερνητικά επιτελεία αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης η αναστροφή του αρνητικού κλίματος, ιδίως στην περιοχή της Μακεδονίας όπου και πραγματοποιήθηκαν οι πιο έντονες κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας. Κεντρικό μήνυμα που επιχειρεί να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Συμφωνία εξυπηρετεί την φιλία των λαών απέναντι στον διχασμό που συντηρείται από ακροδεξιές δυνάμεις σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, καταγγέλοντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία πως ταυτίζεται με αυτές τις φωνές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι περιοδείες που πραγματοποιούν από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλους αλλά κι ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού να τοποθετήσει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης την Ελευθερία Χατζηγεωργίου που υπήρξε στενή συνεργάτης του και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη.

Στην “μάχη” ρίχνει η κυβέρνηση κορυφαίους υπουργούς

Από την πόλη της Κατερίνης και την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για “ένα ιστορικό βήμα για την επίλυση μιας διένεξης σχεδόν 30 χρόνων που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε πάνω στην πατριδοκαπηλία, την παραχάραξη της ιστορίας και έγινε το όχημα για να χτιστούν πολιτικές καριέρες και στις δύο πλευρές των συνόρων”.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία μπορούν πλέον να εργαστούν ως εταίροι σε μια κοινή προσπάθεια για τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων. Κατηγόρησε μάλιστα την Νέα Δημοκρατία πως έχει μετατραπεί “από ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα σε ένα κόμμα υβρίδιο, μεταξύ του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της πιο σκληρής εθνικιστικής δεξιάς”.

“Δώσαμε λύση σ’ ένα πρόβλημα που καρκινοβατούσε επί χρόνια”, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Καβάλα ενώ σημείωσε ότι η ρήση «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική», δεν μπορεί να ισχύει όταν από το 1923 χάρτες σε εγκυκλοπαίδειες παρουσίαζαν τη Μακεδονία να εκτείνεται από την Πρέβεζα μέχρι τη Βουλγαρία.

Διαμαρτυρίες κατά της Συμφωνίας

Έξω από τις αίθουσες των εκδηλώσεων συγκεντρώθηκαν μικρές ομάδες διαδηλωτών που χαρακτήριζαν “προδότες” τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην Κατερίνη υπήρξαν προσαγωγές μελών ακροδεξιάς οργάνωσης.

Τσίπρας: Θα σημαδέψει την εξωτερική πολιτική του τόπου η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε και στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα που έδωσε το παρών σήμερα στο υπουργείο εξωτερικών στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, σε μια άτυπη τελετή παράδοσης- παραλαβής. Ο πρωθυπουργός, που είχε τεθεί επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά,  έκανε λόγο για “μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της εξωτερικής μας πολιτικής”./ΙΒΝΑ