Διχασμός στη σερβική κυβέρνηση για το Κοσσυφοπέδιο

Διχασμός στη σερβική κυβέρνηση για το Κοσσυφοπέδιο

Τριβές προκάλεσε στη σερβική κυβέρνηση η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ivica Dacic με την οποία επιβεβαίωσε επισήμως ότι το Βελιγράδι επιδιώκει την οριοθέτηση μεταξύ εθνοτικών Σέρβων και Αλβανών ως λύση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Nenad Popovic, υπουργός τεχνολογικών καινοτομιών, γνωστός για τα φιλορωσικά του αισθήματα, επέκρινε τη δήλωση αυτή του Dacic. Ο Dacic με τη σειρά του αντέδρασε λέγοντας ότι ο Popovic θα πρέπει να επανεξετάσει εάν θα παραμείνει μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας δήλωσε ότι “δεν μπορεί να θυμηθεί κάποια άλλη φορά που ένας υπουργός είχε επιτεθεί τόσο έντονα στον πρόεδρο Aleksandar Vucic, όπως τώρα ο Nenad Popovic”. “Η κατάσταση είναι σαφής. Ο Popovic δεν υποστηρίζει αυτό που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος Vucic”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών στο καναλι Pink, παραπέμποντας στην οριοθέτηση. “Εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Popovic έχει επιτεθεί σε μένα δεν έχουν ιδέα από πολιτική”, δήλωσε ο Dacic.

Συνέχισε ισχυριζόμενος ότι οι δηλώσεις του Popovic ήταν “πολύ επιβλαβείς”, διότι υποτίθεται ότι οδηγούν σε ρήξη. Ο Popovic είχε, σύμφωνα με τον Dacic, “λανθασμένη ενημέρωση για την θέση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin όσον αφορά την οριοθέτηση. Ο Putin δεν ήταν αντίθετος με αυτή την ιδέα”, ισχυρίστηκε.

“Πριν από πέντε χρόνια ο Πούτιν είχε αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Το έχω συζητήσει προσωπικά με τον Πούτιν. Τόσο ο Vucic όσο και εγώ σε πολλές περιπτώσεις μιλήσαμε με τον Putin”, δήλωσε ο Dacic.

Την Πέμπτη, ο Popovic δήλωσε ότι θα μιλήσει “αποκλειστικά και μόνο” με τον Βούτσιτς για το αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση. “Ο Dacic δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Δεν συζητήσαμε μαζί την είσοδό μου στην κυβέρνηση. Θα μιλήσω με τον πρόεδρο που μόνος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει γι ‘αυτό”, ανέφερε ο Popovic.

Ισχυρίστηκε ότι “ήταν καλό ότι ο Dacic αναθεώρησε τη δήλωσή του σχετικά με την οριοθέτηση”. “Αυτό (η οριοθέτηση ως λύση) δεν έχει αποφασισθεί από κανένα κυβερνητικό θεσμικό όργανο”, τόνισε ο Popovic, επαναλαμβάνοντας ότι επιδιώκει μια λύση στην οποία το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει μέρος της Σερβίας “με τη μεγαλύτερη αυτονομία παγκοσμίως”.