Αλβανία: Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παραιτούνται από το κοινοβούλιο, πραγματοποιείται ειρηνική συγκέντρωση

Αλβανία: Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παραιτούνται από το κοινοβούλιο, πραγματοποιείται ειρηνική συγκέντρωση

Ο τρόπος με τον οποίο η αντιπολίτευση επέλεξε να εγκαταλείψει χθες τις κοινοβουλευτικές εντολές της χθες είχε κάτι το τελετουργικό. Το όλο θέμα ξεκίνησε ως μια διαδήλωση διαμαρτυρίας από το κτίριο του κοινοβουλίου έως την έδρα του κόμματος, όπου οι βουλευτές παρουσίασαν την παραίτησή τους. Παρά τις ανησυχίες για πιθανή βία, αυτή η διαμαρτυρία ήταν διαφορετική από αυτή που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς οι διαδηλωτές συσπειρώθηκαν ειρηνικά.

***

“Η πολιορκία του Κοινοβουλίου”

Η χθεσινή διαμαρτυρία, της οποία ηγείτο ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης του δημοκρατικού κόμματος, Lulzim Basha και η ηγέτιδα του Κόμματος Σοσιαλιστικής Κίνησης για την Ένταξη, Monika Kryemadhi, ξεκίνησε στο κτίριο του κοινοβουλίου. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν παρούσα, μετά από την απόφαση που ελήφθη πριν από δύο ημέρες από τον κοινοβουλευτικό ομιλητή Ruci, προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε πράξεις βίας κατά των βουλευτών. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έδωσαν λουλούδια σε αστυνομικούς που ήταν τοποθετημένοι μπροστά στο κοινοβούλιο, φωτίζοντας κεριά για να συμβολίσουν ένα “νεκρό κοινοβούλιο”.

Το μήνυμα του Basha

«Είμαι ο Lulzim Basha, πολίτης των Τιράνων και θα είμαι στο πλευρό σας μέχρι να κερδηθεί πλήρως αυτή η μάχη». Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός των δημοκρατικών, Lulzim Basha, ξεκίνησε την ομιλία του στη χθεσινή διαμαρτυρία, καλώντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν.

«Η παραίτηση είναι μόνο η αρχή για τον Edi Rama. Θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Καλώ την Κρατική Αστυνομία να μην επιτρέψει στον εχθρό του λαού, Edi Rama, να διασχίσει τα σύνορα της Αλβανίας», δήλωσε ο Basha.

Το μήνυμα της Kryemadhi

Από την πλευρά της, η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη, η Monika Kryemadhi, δήλωσε στην αρχή της διαμαρτυρίας ότι ο Edi Rama χρησιμοποιεί αστυνομική στολή για να καταπιέζει τους πολίτες. “Σήμερα, οι εντολές μας δεν ανήκουν πλέον σε κοινοβούλιο που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα. Ανήκουν στους κατοίκους του Περιφερειακού Δρόμου, τους ανθρακωρύχους, τους πετρελαιοπαραγωγούς και εκείνους τους μαθητές που αποκάλυψαν το διεφθαρμένο κράτος του Edi Rama», είπε.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μπροστά στο κυβερνητικό κτίριο

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Lulzim Basha και οι διαδηλωτές που έψαλλαν αντιπολιτευτικά συνθήματα συνέχισαν την πορεία τους μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης, αλλά χωρίς να σταματήσουν εκεί, επέστρεψαν μέχρι τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΜΗΝΥΜΑ

Basha: Σήμερα βρισκόμαστε στην πλευρά των πολιτών!

“Από σήμερα, είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι σαν εσάς και είμαστε στο πλευρό σας”. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha μπροστά από τους υποστηρικτές του κόμματος του κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης που διοργάνωσε χθες η αντιπολίτευση. “Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι ελπίδας, το οποίο δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι αυτή η χώρα να διώξει αυτήν την εγκληματική κυβέρνηση”, είπε./ΙΒΝΑ