Οι μυστικές συνομιλίες και η συμφωνία των 12 σημείων μεταξύ Thaci και Vucic

Οι μυστικές συνομιλίες και η συμφωνία των 12 σημείων μεταξύ Thaci και Vucic

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, και ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, έχουν συντάξει μια συμφωνία 12 σημείων επί της οποίας έχει έρθει σε συμφωνία. Αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμμετάσχει στη σύνταξη της παρούσας συμφωνίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani.

Αναφέρει ότι το έγγραφο αυτό περιλαμβάνει επίσης το θέμα των συνόρων, τα ορυχεία Trepça και ορισμένα άλλα ζητήματα αναφορικά με την κληρονομιά.

“Διπλωματικοί κύκλοι μιλούν για την ύπαρξη ενός εγγράφου μιας σελίδας το οποίο πρόκειται επίσης να αντιμετωπίσει το θέμα των συνόρων, των εκκλησιών, του συγκροτήματος εξόρυξης Trepça, κ.ο.κ.”, δήλωσε ο Osmani.

Αναφέρει ότι το έγγραφο αυτό δεν θα αποσταλεί στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι το ίδιο συνέβη το 2013 με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Thaci και του Dacic.

Σύμφωνα με τον Osmani, αυτό δεν είναι το τελικό έγγραφο, αλλά ένα σχέδιο συμφωνίας.

Ο ιστορικός και εμπειρογνώμονας των Βαλκανίων, ο Florian Bieber σχολίασε επίσης τις μυστικές συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του Thaci και του Vucic. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις του Thaci από την Ουάσινγκτον για μια “μικρή διόρθωση συνόρων” δείχνουν ότι ο Thaci διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο σχετικά με αυτό το ζήτημα./ΙΒΝΑ