Βόρεια Μακεδονία: Η αντιπολίτευση προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει καταλήξει ακόμα σε υποψήφιο

Βόρεια Μακεδονία: Η αντιπολίτευση προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει καταλήξει ακόμα σε υποψήφιο

Ενώ η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία όρισε την καθηγήτρια Gordana Siljanovska ως προεδρικό υποψήφιο, ο κυβερνών συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματος Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) εξακολουθεί να αναζητά τον δικό του.

Ο Πρωθυπουργός και ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, Zoran Zaev, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με αλβανικά πολιτικά κόμματα και άλλες μειονοτικές ομάδες, προκειμένου να καταλήξει σε κοινή προεδρική υποψηφιότητα. Μέχρι στιγμής, έχει συναντηθεί με ηγέτες όλων των αλβανικών κομμάτων και οι περισσότεροι από αυτούς συμφώνησαν να προσφέρουν την υποστήριξή τους για έναν κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

“Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Αν το κάνουμε αυτό, τότε επιβεβαιώνουμε την ιδέα μιας «κοινής κοινωνίας» και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες μας για να στηρίξουν αυτόν τον υποψήφιο», ανέφερε ο Zaev, προσθέτοντας ότι τα αλβανικά κόμματα που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν κατ’ αρχήν προσφέρει την υποστήριξή τους.

Ο Bilall Kasami, πρόεδρος του κόμματος BESA, δήλωσε στο ΙΒΝΑ ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξετάζουν όλες τις πιθανές επιλογές.

“Χθες συναντήσαμε τον πρωθυπουργό Zaev, όπου συζητήσαμε τη δυνατότητα υποστήριξης ενός κοινού υποψηφίου. Ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να έχει μια θετική προσέγγιση και να προσφέρει τη συμβολή του στην χαλάρωση των σχέσεων ανάμεσα στα διάφορα έθνη”, δήλωσε ο Kasami. Παρ’ όλα αυτά, ο ηγέτης του κόμματος BESA δεν απέκλεισε τη δυνατότητα να ενώσει τις δυνάμεις του με την Συμμαχία για τους Αλβανούς και να ορίσει έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο.

Εν τω μεταξύ, το SDSM θα διοργανώσει συνέδριο στις 3 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει τον προεδρικό του υποψήφιο. Ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov και πρώην υποψήφιος για την προεδρία, Stevo Pendarovski, είναι μεταξύ των πιθανών υποψηφίων. Το κόμμα αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE λέει ότι θα κερδίσει αυτές τις εκλογές./ΙΒΝΑ