Κυβέρνηση, τράπεζες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο προστασίας ιδιοκτησίας

Κυβέρνηση, τράπεζες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο προστασίας ιδιοκτησίας

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους με στελέχη των τραπεζών της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη. Τα δύο μέρη φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με ένα νέο καθεστώς για την προστασία των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις.

Πηγές ανέφεραν την Πέμπτη ότι επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία, με αμφότερες τις πλευρές να κάνουν σημαντικούς συμβιβασμούς για να επιτευχθεί συμφωνία. Οι εκπρόσωποι της τρόικας συμμετείχαν στις συνομιλίες της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Λιάκος, μαζί με τους Διευθύνοντες Σύμβουλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας και αξιωματούχους της Ελληνικής Τραπεζικής Ένωσης συμμετείχαν στη συνάντηση.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας – γνωστοί ως τρόικα – είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το εύρος των σχεδίων, προτρέποντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατηγικά αφερέγγυοι δεν ευνοούνται και δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Η κυβέρνηση αναμένεται τώρα να υποβάλει σχετική νομοθεσία στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες συμφώνησαν να προσφέρουν προστασία σε πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι 250.000 ευρώ, για υποθήκες αξίας κατ’ ανώτατο όριο 130.000 ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε μια δέσμη κριτηρίων εισοδήματος για τους αιτούντες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι βοηθούνται οι πραγματικά ευάλωτοι. Τα άτομα με ετήσιο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ θα επωφεληθούν από το σχέδιο.

Το πλαίσιο αποτελεί μέρος των σχεδίων που καταρτίζονται για να βοηθήσουν τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία τους.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η μετα-προγραμματική συμφωνία, μέχρι τις 11 Μαρτίου.

“Πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες εργασίες για να περάσει απλά η νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί, μέχρι το γιούρογκρουπ της 11ης Μαρτίου. Οπότε η έκθεση [της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] για την Ελλάδα θα είναι ευνοϊκή, θα λέει ότι εμείς «κάναμε όλα αυτά τα πράγματα»”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών./ΙΒΝΑ