Ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των νομικών δεσμών Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου σε δικοινοτικό επίπεδο

Ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των νομικών δεσμών Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου σε δικοινοτικό επίπεδο

Μια νέα πρωτοβουλία που στοχεύει τόσο στην ενίσχυση των νομικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και στη γεφύρωση του χάσματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.

Παρακινούμενοι από την Ανωτάτη Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία και τον Δικηγορικό Σύλλογο της Κύπρου, μια οργάνωση που συγκεντρώνει δικηγόρους κυπριακής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο νέοι Κύπριοι δικηγόροι παρακολουθούν κατά την εργασία τους, δύο Κύπριους Νομικούς Συμβούλους της Βασίλισσας στο Λονδίνο.

Ο Χρήστος Μαλικκίδης από τη Λεμεσό και η Munnever Kasif από τη Λευκωσία παρακολουθούν τον Παύλο Παναγή και τον Kerim Fuad που είναι Νομικοί Σύμβουλοι της Βασίλισσας στα αντίστοιχα επιμελητήρια και στο δικαστήριο.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Το κοινό δίκαιο ισχύει και στην Κύπρο, αλλά αυτό που αξίζει είναι να δούμε πώς λειτουργεί το αγγλικό νομικό σύστημα, ευελπιστώντας ότι θα φέρει βέλτιστες πρακτικές και στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Μαλικκίδης.

«Αυτοί οι δύο νέοι δικηγόροι είναι βέλη που ρίχνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα πετύχουν το στόχο που είναι η δημιουργία φιλίας και επαγγελματικής σχέσης που θα επεκταθεί και θα τους κάνει πρεσβευτές αυτού του έργου. Μέσα από αυτό επιδιώκουμε να δείξουμε ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν», σχολίασε ο κ. Παναγής. «Στο τέλος οι πολίτες θα απαιτήσουν τη διασφάλιση της ειρήνης στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Fuad συμφώνησε: «Αυτοίοι δύο είναι ινδικά χοιρίδια και το ξέρουν. Ελπίζουμε να τους δείξουμε τι λειτουργεί αποτελεσματικότερα στο αγγλικό νομικό σύστημα, αλλά και να επωφεληθούν από την εμπειρία τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κύπρος. Αλλά θα θέλαμε επίσης να αποδείξουμε ότι, όπως συμβαίνει στο Λονδίνο, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι μοιράζονται το νησί τους, το φαγητό τους, την κακή οδήγησή τους αλλά και την πεποίθηση ότι τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν. Δεν είναι χωρισμένοι, είναι ενωμένοι.»

Επιπλέον, αμφότεροι οι Νομικοί Σύμβουλοι της Βασίλισσας δήλωσαν ότι ελπίζουν το έργο να επεκταθεί, έτσι ώστε κάθε χρόνο να διπλασιάζεται ο αριθμός των νέων Κύπριων δικηγόρων που τους επισκέπτονται προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις για το αγγλικό νομικό σύστημα.

«Είναι πολύ καλό να δούμε ότι αυτή η συνεργασία, με τον Ελληνοκύπριο συνάδελφό μου, στην πραγματικότητα λειτουργεί. Βλέπω τον εαυτό μου στο μέλλον να εργάζεται περισσότερο σε δικοινοτικό πλαίσιο. Συζητήσαμε με τον Χρήστο και είπαμε ότι θα συστήσουμε ο ένας τον άλλον στους συναδέλφους μας όταν επιστρέψουμε,» δήλωσε η κυρία Kasif στο IBNA.