Η μάχη για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα

Η μάχη για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα

Ξεκινώντας την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους δυο νέους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι οι πρωτοβουλίες για μια ευρεία πολιτική συμμαχία αριστεράς, κεντροαριστεράς, οικολόγων αλλά και της λεγόμενης κοινωνικής κεντροδεξιάς θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση να πρωτοστατήσει σε αυτή την διαδικασία είναι δεδομένη ακόμη κι αν επι μέρους επιλογές, όπως οι περιπτώσεις των δυο υπουργών, προκαλούν τριβές και ενστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος του.

Ταυτόχρονα οι κινήσεις αυτές έχουν σαν στόχο, μεταξύ άλλων, να συμπιεστεί εκλογικά και πολιτικά το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά.

Όπως εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αναδειχθεί μέσα από αυτή την στρατηγική σε ηγέτη στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της επονομαζόμενης “προδευτικής συμπαράταξης” στην Ελλάδα.

Εσωτερικοί τριγμοί στο ΚΙΝΑλ από την κοινη παρουσία Τσίπρα-Μπούλμαν

Εξάλλου όλα τα φώτα συγκεντρώνει η εκδήλωση που διοργανώνει η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα. Το παρών θα δώσει ο επικεφαλής των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός,  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη που διεκδικεί μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχη του Ποταμιού και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανασης Θεοχαρόπουλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσκληθεί και η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ.

Την πρόσκληση ωστόσο επέστρεψε πίσω η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, βάζοντας μάλιστα εμπάργκο σε όλα τα στελέχη του κόμματος της, ακόμα και στον πρώην προεδρο και πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου,  η συμμετοχή του οποίου είναι ακόμα “ανοιχτή”. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά ζήτησε μέσω της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή να παρέμβει στον Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος ωστόσο φέρεται να επανέλαβε την πρόσκληση του στο ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρευρεθεί καθώς είναι μέλος της ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

Οι προκλήσεις για Τσίπρα και Γεννηματά

Το επομενο διάστημα και με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές, εφόσον δεν προκύψει έκτακτη προσφυγή στις εθνικές κάλπες, η μάχη για τον χώρο της κεντροαριστεράς αναμένεται σφοδρή. Όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι θέμα ημερών να ανακοινωθούν κι άλλα ονόματα που προέρχονται από την κεντροαριστερά που θα στηρίζουν το εγχείρημα του προοδευτικού πόλου. Δυναμική που ενισχύθηκε μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο η Φώφη Γεννηματά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ: “Όποιος θέλει να αποχωρήσει να το κάνει τώρα”. Μένει να φανεί εαν θα υπάρξουν επιπλέον διαρροές από το κόμμα και το εαν αυτό θα οδηγήσει στην διακινδύνευση της κοινοβουλευτικής παρουσίας του στις επόμενες εκλογές.

Ταυτόχρονα όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να ισοροπήσει και στις φωνές από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που κρώουν τον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” και της αλλοίωσης των αριστερών χαρακτηριστικών του κόμματος ./ΙΒΝΑ