«Βόμβες» οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στα Δυτικά Βαλκάνια

«Βόμβες» οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στα Δυτικά Βαλκάνια

«Παρωχημένους» χαρακτηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις σε έκθεση τους που δόθηκε στην δημοσιότητα τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι θέτουν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο λιγνίτης είναι ευρέως διαθέσιμος στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς αποτελεί φθηνό ενεργειακό πόρο.

Προστίθεται επίσης ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να βασίζουν τους ενεργειακούς τους πόρους σε μεγάλο βαθμό σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με βάση τον άνθρακα και έτσι «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων στις χώρες αυτές».

«Δεκαέξι παλιές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία»προειδοποιούν οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί Health and Environment Alliance, Sandbag, CAN Europe, CEE Bankwatch Network και Europe Beyond Coal, καλώντας την Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να βελτιώσει την υγεία και τις παροχές υγείας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση σε ολόκληρη την Ε.Ε. ήταν η αιτία για αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης κατά 11,5 δις. ευρώ σε ένα χρόνο.

«Μόνο ένας – όπως αναφέρεται- από τους συνολικά 16 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, στο Ugljevik στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εξέπεμψε περισσότερο διοξείδιο του θείου απ’ ό,τι όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα που έχει η Γερμανία».

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα και εξακολουθεί να είναι ένας αόρατος δολοφόνος στην Ευρώπη. Σημαντική ποσότητα ρύπανσης από τα Δυτικά Βαλκάνια ταξιδεύει στην Ε.Ε. Η ρύπανση από τα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνει την ήδη κακή ποιότητα του αέρα στις χώρες της Ε.Ε. Είναι καιρός οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής της Ε.Ε. να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», δήλωσε η κύρια συντάκτης της έκθεσης και υπεύθυνη υγείας και έρευνας της οργάνωσης HΕΑL, Vlatka Matkovic Puljic./ΙΒΝΑ