Έντονους διαξιφισμούς έχουν προκαλέσει οι συλλήψεις πρώην ανώτατων αξιωματούχων στη Βόρεια Μακεδονία

Έντονους διαξιφισμούς έχουν προκαλέσει οι συλλήψεις πρώην ανώτατων αξιωματούχων στη Βόρεια Μακεδονία

Η Ειδική Εισαγγελία στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον πέντε πρώην ανώτατων κρατικών αξιωματούχων για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 27 Απριλίου 2017 στο κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Nikola Gruevski, ο οποίος έχει καταφύγει στην Ουγγαρία, και ο πρώην κοινοβουλευτικός ομιλητής, Trajko Veljanovski είναι μεταξύ των υπόπτων. Εν τω μεταξύ, οι αρχές της χώρας συνέλαβαν επίσης τον πρώην υπουργό Μεταφορών Mile Janakievski και τον πρώην υπουργό Παιδείας Spiro Ristovski.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός ομιλητής, Trajko Veljanovski, ανακρίθηκε από την αστυνομία για δύο ώρες και στη συνέχεια απελευθερώθηκε έως ότου το κοινοβούλιο αποφασίσει για την ασυλία του, καθώς είναι βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE.

Οι δύο πρώην υπουργοί εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός, Nikola Gruevski, βρίσκεται στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές της χώρας του έχουν χορηγήσει πολιτικό άσυλο.

Η απόφαση για τη σύλληψή τους έρχεται μια ημέρα πριν από το τέλος της δίκης σχετικά με τα βίαια γεγονότα που έγιναν στο κοινοβούλιο πριν από δύο χρόνια.

Περίπου 30 άτομα εμφανίστηκαν ως κατηγορούμενοι σε αυτή τη δίκη, ενώ σε μερικούς από αυτούς απονεμήθηκε χάρη, στο πλαίσιο μιας αμνηστίας που κήρυξε η κυβέρνηση.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους ανέφεραν επίσης το όνομα του προέδρου του κοινοβουλίου, Trajko Veljanovski, ως ενός από τους διοργανωτές εκείνων των βίαιων γεγονότων, κατά τα οποία διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, βγαίνοντας από το δικαστήριο, ο πρώην βουλευτής Veljanovski αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. “Έχω υπηρετήσει ως κοινοβουλευτικός ομιλητής εδώ και 10 χρόνια. Αυτές οι κατηγορίες που ξεκίνησαν εναντίον μου είναι πραγματικά ντροπή”, δήλωσε ο Veljanovski.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski ,κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας Zoran Zaev και την κυβέρνησή του, ότι ηγήθηκαν εκστρατείας πολιτικής δίωξης εναντίον της αντιπολίτευσης.

“Ο Zaev ξέρει ότι έρχεται το τέλος και γι ‘αυτό αποφάσισε να ξεκινήσει αυτές τις επιθέσεις, προκειμένου να εξαπλωθεί ο φόβος στον πληθυσμό”, δήλωσε ο Μίκοσκι.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα SDSM δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υπερασπίζεται τον Gruevski και όλους τους διοργανωτές της βίας που έλαβε χώρα πριν από δύο χρόνια στο κοινοβούλιο./IBNA