Ακύρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην Αλβανία εν μέσω φόβων για επεισόδια

Ακύρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην Αλβανία εν μέσω φόβων για επεισόδια

“Ως κοινοβουλευτικός ομιλητής, είμαι υποχρεωμένος να αποτρέψω οποιοδήποτε κακόβουλο σενάριο για τους νομοθέτες”. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός ομιλητής της χώρας, Gramoz Ruçi, ο οποίος ανακοίνωσε την ακύρωση της σημερινής συνεδρίασης του κοινοβουλίου, φοβούμενος πιθανό βίαιο σενάριο στη σημερινή διαδήλωση της αντιπολίτευση που θα διεξαχθεί μπροστά στο κοινοβούλιο. “Όλοι βιώσαμε μια στιγμή πολιτικής επιδείνωση την περασμένη εβδομάδα και αυτό είχε υψηλό κόστος για τη χώρα.

Αυτές οι εικόνες είναι κακές για τους επενδυτές και τους καταναλωτές», είπε, προσθέτοντας ότι «οι βίαιες διαμαρτυρίες ήταν επίσης επιζήμιες για τη διαδικασία ενσωμάτωσης». «Τα πολιτικά κριτήρια, τα οποία αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών τον Ιούνιο, δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Εν τω μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός ομιλητής Ruçi επαίνεσε τη θέση της διεθνούς κοινότητας ενάντια στην απόφαση που έλαβε η αντιπολίτευση στη χώρα να εγκαταλείψει τις κοινοβουλευτικές εντολές της. «Δεν θα ήθελα ποτέ να δω την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις κοινοβουλευτικές εντολές της, επειδή μια αντιπολίτευση που διαπράττει “πολιτική αυτοκτονία” προκαλεί μεγάλη ζημιά στη χώρα. Ένα τέτοιο σενάριο, ανήκουστο στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, είναι μια “πολιτική αυτοκτονία” που προκαλεί μεγάλη ζημιά στη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Πώς μπορεί η αντιπολίτευση να απειλεί το κοινοβούλιο και να κάνει προετοιμασίες για να το επιτεθεί; Πώς μπορεί η αντιπολίτευση να παραιτηθεί από το καθήκον της και να αφήσει τους εκλογείς της χωρίς φωνή στον ναό της δημοκρατίας; Πώς μπορεί η αντιπολίτευση να ισχυριστεί ότι η συζήτηση μπορεί να διεξαχθεί στο δρόμο”, ήταν οι τρεις ερωτήσεις που ο Ruçi απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση.

ΕΦΕΣΗ

“Τα τελεσίγραφα δεν αποτελούν δημοκρατικό μέσο”

“Τα τελεσίγραφα δεν είναι δημοκρατικό όργανο και η εξουσία δεν μπορεί να παραδοθεί στο τραπέζι. Ο κυρίαρχος λαός δεν εκπροσωπείται από ένα απλό πλήθος, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, αλλά από το σύνολο των πολιτών που μας ψηφίζουν”. Αυτό ήταν άλλο ένα μήνυμα που εκδόθηκε χθες από τον κοινοβουλευτικό ομιλητή. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι φυσιολογικό η αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί μη δημοκρατικά μέσα για να καταλάβει την εξουσία»./IBNA