Αυξάνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της κατάστασης στα Βαλκάνια

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της κατάστασης στα Βαλκάνια

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Jucker, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να έχουν μια πραγματική προοπτική στην πορεία ένταξής τους στην ΕΕ.

Διαφορετικά, είπε, υπάρχει πραγματική απειλή να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’90, όταν η περιοχή υπέφερε από μια περίοδο αιματηρών συγκρούσεων.

“Εάν αυτές οι χώρες δεν γίνουν μέλη της ΕΕ, τότε υπάρχει πραγματική απειλή να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’90. Νομίζω ότι αυτό είναι θέμα πολέμου και ειρήνης “, ανέφερε ο Jucker σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Borut Pahor.

Ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση είναι η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, μαζί με τη λεγόμενη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS).

Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης μέσω της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν επίσης στη συζήτηση για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κάλεσε και τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια ειρηνική συμφωνία.

Είπε ότι η αποτυχία να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία θα ήταν ένα τραγικό αδιέξοδο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και εκπρόσωποι της Σερβίας έθεσαν την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων, αλλά ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj δήλωσε ανοιχτά ότι η κατάτμηση του Κοσσυφοπεδίου θα σήμαινε πόλεμο και επιστροφή στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επέβαλε επίσης φόρο επί των εισαγωγών της Σερβίας ως απάντηση σε αυτό που θεωρεί ότι είναι επιθετικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι σερβικές αρχές ενάντια στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η εισαγωγή αυτού του δασμού έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος.

Παραμένει να φανεί αν οι δύο χώρες θα μπορέσουν να επιτύχουν συμφωνία αυτή τη χρονιά, όπως ελπίζουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα εξαιτίας της πιθανότητας δημοψηφίσματος στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Αυτό μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση που θα μπορούσε να διαιρέσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο αμερικανός αναλυτής, Daniel Serwer, λέει ότι μία διακήρυξη ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα δεν θα αναγνωρίζονταν από τη διεθνή κοινότητα και ότι αυτό θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της διεφθαρμένης πολιτικής ελίτ που έχει τη στήριξη της Ρωσίας. Κάλεσε δε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων./IBNA