Νέος αμερικανός Πρέσβης στη Β-Ε

Νέος αμερικανός Πρέσβης στη Β-Ε

Ο Aμερικανός διπλωμάτης, Eric Nelson, έφθασε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και παρουσίασε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, ως ο νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Αναμένω με ανυπομονησία να ηγηθώ το εδώ το έργο της κυβέρνησής μου για την προώθηση της ευημερίας, της ασφάλειας και του σεβασμού του κράτους δικαίου, προς όφελος όλων των πολιτών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εγγυώνται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ανυπομονώ να βοηθήσω εσάς και τους συναδέλφους σας στην Προεδρία να σημειώσετε πρόοδο προς τους δηλωμένους στόχους της χώρας σας να γίνετε εταίροι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε ο Πρεσβευτής Nelson κατά τη διάρκεια της τελετής.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ, ο Milorad Dodik αντιτάχτηκε ανοιχτά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

“Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ και έχουμε ορισμένες συμφωνίες μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας για την Ειρήνη και του ατομικού προγράμματος συνεργασίας. Οι στρατιώτες μας συμμετέχουν σε διάφορες αποστολές εντός του ΝΑΤΟ, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι δεν υπάρχει συναίνεση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Dodik και πρόσθεσε ότι, από την άλλη πλευρά, υπάρχει πλήρης συναίνεση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Θέλουμε τη βοήθειά σας. Είμαστε αφοσιωμένοι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Προεδρίας δήλωσε επίσης ότι η Β-Ε εκτιμά το ρόλο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου της δεκαετίας του 1990, καθώς και το ρόλο τους στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Βοσνία.

Ο Πρέσβης Nelson σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σύντομα συνέντευξη Τύπου για να σκιαγραφήσει τις κυριότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη θητεία του στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Στο παρελθόν είχε διετελέσει Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γραμματέας και Διευθυντής του Εκτελεστικού Γραφείου της Εκτελεστικής Γραμματείας, επικεφαλής των ομάδων που παρέχουν άμεση υποστήριξη στον Υπουργό Εξωτερικών και τους κύριους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το προσωπικό τους.

Ο Nelson διαδέχεται την Maureen Cormack στη θέση του πρεσβευτή στη Β-Ε, η οποία υπηρέτησε την εποχή που ο Dodik ήταν Πρόεδρος της RS, με τις σχέσεις τους να ήταν τουλάχιστον “δύσκολες”. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Dodik μιλούσε συχνά για τη “διάλυση της Β-Ε” και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Η αμερικανική κυβέρνηση, αε απάντηση σε αυτή του τη ρητορική, έβαλε τον Dodik στη “μαύρη λίστα”, επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον του. Η ελπίδα του ήταν ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Donald Trump ως προέδρου των ΗΠΑ, θα άρει τις κυρώσεις και θα ανακαλέσει την Cormack από τη θέση του πρεσβευτή, αλλά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Ως εκ τούτου, η τελετή στο κτίριο της Προεδρίας της Β-Ε ήταν λίγο ασυνήθιστη, δεδομένου ότι ο νέος Αμερικανός πρέσβης Eric Nelson παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στο πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις – που επιβλήθηκαν από τη χώρα του./ΙΒΝΑ