Βόρεια Μακεδονία: Τέσσερις χώρες έχουν μέχρι στιγμής επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Βόρεια Μακεδονία: Τέσσερις χώρες έχουν μέχρι στιγμής επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία. Οι βουλευτές της Βουλγαρίας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ αυτής της απόφασης.

Η Βουλγαρία γίνεται έτσι το τέταρτο από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ που επικυρώνει αυτό το πρωτόκολλο. Η Ελλάδα, η Αλβανία, η Σλοβενία, ​​και η Βουλγαρία σήμερα, είναι οι τέσσερις χώρες που έχουν προχωρήσει σ’αυτή την κίνηση. Χθες, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο κοινοβούλιο την πρόταση επικύρωσης του πρωτοκόλλου.

Xhaferi: Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους

Ο κοινοβουλευτικός ομιλητής της Βόρειας Μακεδονίας, Talat Xhaferi, λέει ότι ελπίζει ότι το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους.

“Ελπίζουμε ότι το πρωτόκολλο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μόλις γίνει αυτό, θα είμαστε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Xhaferi.

Ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov είναι αισιόδοξος ότι αυτή η διαδικασία θα οριστικοποιηθεί νωρίτερα.

“Κανονικά, η διαδικασία επικύρωσης διαρκεί περίπου ένα χρόνο, αλλά στην περίπτωσή μας, μπορεί να πάρει λίγο λιγότερο από ένα χρόνο”, δήλωσε ο Dimitrov.

Η χώρα παίρνει μια σημαντική γεωπολιτική θέση

Ο πρώην πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Nano Ruzin λέει ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η χώρα παίρνει μια σημαντική γεωπολιτική θέση.

“Είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, επειδή βάζει τέρμα στο μακεδονικό ζήτημα”, λέει ο Ruzin. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κοινοβούλια των χωρών μελών θα ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους.

Στις 6 Φεβρουαρίου, 29 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συνθήκης υπέγραψαν το πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό επιτρέπει στη χώρα να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένος. Μόλις επικυρωθεί η απόφαση και από τα 29 μέλη, η χώρα θα έχει πλήρη συμμετοχή στη συμμαχία./ΙΒΝΑ