Στήριξη της κατοικίας και ελάφρυνση των “κόκκινων” δανείων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

Στήριξη της κατοικίας και ελάφρυνση των “κόκκινων” δανείων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

Την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής και την ελάφρυνση των “κόκκινων” δανειοληπτών αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα που συνεδρίασε πρώτη φορά μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Συνολικά 500 εκ. για την στήριξη της κατοικίας και των δανειοληπτών

Η Ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου συνολικού προυπολογισμού 300 εκ. ευρώ και το πρόγραμμα επιδότησης δανείου ύψους 200. εκ. ευρώ. Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, όπως εγκρίθηκε από την βουλή τον Δεκέμβριο,  οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Το δέυτερο πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, αφορά τα “κόκκινα δάνεια”, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ και αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή: μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επήλθε μεταξύ κυβέρνησης και Τραπεζών την περασμένη εβδομάδα. Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται και το σχετικό νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το υπάρχον καθεστώς.

Αιχμές για Στουρνάρα, νουθεσία σε Πολάκη

Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυσε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης αλλά και κατά του Κεντρικού Τραπεζίτη, Γ. Στουρνάρα, χωρίς να τον κατονομάσει με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο με τον υπουργό υγείας. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για “υπερτιμημένους τεχνοκράτες” που  όταν διαχειρίστηκαν την οικονομία, “την έριξαν στα βράχια”.

Την ίδια στιγμή όμως, ζήτησε από τους υπουργούς να εντείνουν και να συνεχίσουν αφοσιωμένοι στο κυβερνητικό έργο χωρίς να μπαίνουν σε διαμάχες που επιλέγουν οι πολιτικοί αντίπαλοι “για να θολώσουν τα νερά”. Μια αποστροφή που “φωτογράφιζε” τον υπουργό υγείας. Σειρά στελεχών άλλωστε της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως οι αντιπαραθέσεις με αυτό τον χαρακτήρα δεν βοηθούν στην εμπέδωση του κυβερνητικού έργου και στην αναστροφή του κλίματος υπερ της κυβέρνησης.

Κεντροαριστερή διεύρυνση και εκλογές τον Οκτώβριο

Ταυτόχρονα, από τα χείλη του πρωθυπουργού κατέστη σαφές πως η στρατηγική πολιτικής διεύρυνσης και προγραμματικής σύγκλισης με δυνάμεις και στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της οικολογίας και της λαικής δεξιάς θα συνεχιστεί. Για άλλη μια φορά, έθεσε ως στόχο την εξάντληση της τετραετίας, κάνοντας λόγο για εκλογές τον Οκτώβριο./IBNA