Τρία πιθανά σενάρια για μια συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Τρία πιθανά σενάρια για μια συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανάπτυξη και τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (RIDEA) παρουσίασε τα πορίσματα μιας έρευνας που διενήργησε πρόσφατα σχετικά με τα κύρια διλήμματα που αφορούν την τελική φάση του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν από τον Labinot Greicevci. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 62% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη συνέχιση του διαλόγου με την τρέχουσα μορφή.

“Το πρώτο σενάριο σχετίζεται με το status quo. Μόνο το 16% των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου υποστηρίζουν το σημερινό status quo μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Το δεύτερο σενάριο αφορά την Ένωση Σερβικών Δήμων, στην οποία θα δοθούν εκτελεστικές εξουσίες με αντάλλαγμα την de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Μόνο το 10% συμφωνεί με αυτή την επιλογή. Το τρίτο σενάριο αφορά τη δυνατότητα διορθώσεως των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, σε αντάλλαγμα της παγκόσμιας αναγνώρισης και προσχώρησης στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό το σενάριο υποστηρίχθηκε από το 30% των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου”, δήλωσε ο Greicevci.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 69% των Κοσοβάρων λένε ότι η κοιλάδα Presevo θα πρέπει να πάει στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ το 91% των Αλβανών πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη διαπίστωση της έρευνας αφορά την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία (σε περίπτωση τελικής συμφωνίας με τη Σερβία). Σε αυτή την περίπτωση, το 43% των ερωτηθέντων υποστήριξε αυτήν την ιδέα, ενώ το 50% την απέρρίψε.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, ο οποίος παρακολούθησε αυτή τη δραστηριότητα, δήλωσε ότι έχει έρθει η στιγμή να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

“Έχουν περάσει 20 χρόνια από το τέλος του πολέμου. Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία δεν μπόρεσαν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη συνεργασία των δύο χωρών. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε αυτή την τραγωδία πίσω και να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν”, είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, το Κοσσυφοπέδιο έχει τώρα τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Θέλουμε οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον διάλογο με τη Σερβία. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους σ’ εμάς και αυτό επιβεβαιώθηκε από την επιστολή του Προέδρου Trump “, δήλωσε ο Thaci.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του κόμματος “Αυτοδιάθεση”, Albin Kurti, δήλωσε ότι είναι ενάντια στις ιδέες της διόρθωσης των συνόρων. Έχει προτείνει τη σύνταξη ενός επίσημου εγγράφου όπου όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας είναι ενωμένοι στα αιτήματά τους προς τη Σερβία./IBNA