Η οριοθέτηση στο Κόσσοβο και τα “μυστικά” που την περιβάλουν

Η οριοθέτηση στο Κόσσοβο και τα “μυστικά” που την περιβάλουν

O ΥΠΕΞ της Σερβίας Ivica Dacic, έσπευσε για ακόμη μία φορά, να βγάλει από την δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic και να πει δημόσια, αυτό που ήταν «κοινό μυστικό». Έτσι, αποκάλυψε ότι, η επίσημη πρόταση της Σερβίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου, είναι η οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Δεν διευκρίνισε τι σημαίνει αυτό, άφησε ωστόσο μεγάλα περιθώρια για συνεννόηση με την ηγεσία των Αλβανών στο Κόσοβο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα σύνορα θα είναι όπου θα συμφωνήσουμε».

Ο Aleksandar Vucic, στήριξε τον πολιτικό του σύμμαχο, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει χαμηλούς τόνους,κυρίως, για να μην προκαλέσει σοκ στους εθνικιστές που τον στηρίζουν και που πιστεύουν, ακόμη, ότι η Σερβία μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κόσοβο. «Δεν ξέρω γιατί εντυπωσιαζόσαστε από την δήλωση για οριοθέτηση, αφού εγώ ο ίδιος την αναφέρω, εδώ και δύο χρόνια» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Vucic. Ξέχασε ωστόσο, να θυμηθεί ότι, όσες φορές την ανέφερε στο παρελθόν υπογράμμιζε ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και όχι επίσημη θέση της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που η ιδέα της οριοθέτησης αποκτά χαρακτήρα επίσημης πρότασης και εκείνο που προκαλεί ερωτηματικά είναι γιατί επελέγη αυτή η χρονική στιγμή για να ανακοινωθεί. Θα πρέπει, δε, να θεωρείται βέβαιο ότι ο Dacic δεν λειτούργησε αυτόνομα αλλά υπήρξε συνεννόηση με τον Vucic.

Μήπως συμβαίνει κάτι που αναγκάζει την σερβική πολιτική ηγεσία να επισπεύσει τις προσπάθειες προετοιμασίας της κοινής γνώμης, για το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το “κουτσουρεμένο” εδαφικά Κόσσοβο, ως ανεξάρτητο κράτος; Αν κρίνουμε από την αντίδραση του πρωθυπουργού του Κοσόβου Ramush Haradinaj, κάτι κινείται στο παρασκήνιο. Ο Haradinaj, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Dacic για την οριοθέτηση απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι η αλλαγή των συνόρων και η διαίρεση με βάση τα εθνικά κριτήρια, δεν αποτελεί προοπτική και εγκυμονεί κινδύνους. Στην συνέχεια ωστόσο, έστρεψε τα βέλη του κατά της Επιτρόπου Εξωτερικών της Ε.Ε. Federica Mogherini, κατηγορώντας την, ότι διεξάγει «μυστικό διάλογο» και την κάλεσε να αποκαλύψει το περιεχόμενο του.

Για μυστικές διαπραγματεύσεις, εδώ και αρκετό καιρό, μιλάει,  ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας και σήμερα ηγετικό στέλεχος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Συμμαχία για την Σερβία (SzS), Vuk Jeremic. Ισχυρίζεται  ότι, ο πρόεδρος του Κοσόβου Hashim Thaci και ο Aleksandar Vucic συναντήθηκαν, μυστικά, τουλάχιστον τρεις φορές, στην Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και την Ρώμη ενώ καθοριστικό ρόλο για τις συναντήσεις αυτές, είχε ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Tony Blair, ο οποίος είναι σύμβουλος του Vucic.

Εχθές, μετά την δήλωση του Dacic για την οριοθέτηση, ο Jeremic, ο οποίος και ως πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, φέρεται να έχει καλές πηγές πληροφόρησης στους διπλωματικούς κύκλους, επανήλθε, ζητώντας από τον Vucic να αποκαλύψει, τι συμφώνησε με τον Thaci για το Κόσσοβο “κάτω από το τραπέζι”.

Οι ισχυρισμοί του Haradinaj και του Jeremic, ίσως, να μην καταγραφούν ποτέ από την ιστορία ως τεκταινόμενα, που προετοίμασαν το έδαφος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Εκείνο που σίγουρα θα καταγραφεί είναι, η επιμονή των ΗΠΑ για λύση μέχρι το καλοκαίρι, η πολιτική απομόνωση του Ramush Haradinaj σε διεθνές επίπεδο, η νευρικότητα του Vucic που συμπεριφέρεται σαν παιδάκι που έκανε την ζημιά και δεν ξέρει πώς να το ανακοινώσει και η “ύποπτη” σιωπή του Βερολίνου και Λονδίνου που μέχρι πρόσφατα απέρριπταν κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια./IBNA