Mετανάστες με συνδέσεις στην τρομοκρατία εντοπίστηκαν στη Β-Ε

Mετανάστες με συνδέσεις στην τρομοκρατία εντοπίστηκαν στη Β-Ε

Μόνο φέτος, η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Β-Ε ταυτοποίησε έξι μετανάστες από το Αφγανιστάν, στις περιοχές Μπίχατς και Σεράγιεβο και τους έθεσε υπό την επίβλεψη του Κέντρου Υπηρεσιών Μετανάστευσης στο Ανατολικό Σεράγιεβο.

Πέντε από αυτούς σχετίζονται με τη διεθνή τρομοκρατία, ενώ ο έκτος σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών και το οργανωμένο έγκλημα. Στο δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας επισημάνθηκε ότι οι μετανάστες αυτοί ανακαλύφθηκαν εξαιτίας της λήψης εντατικών μέτρων και δραστηριοτήτων για τη διαμόρφωση προφίλ μεταναστών υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια και μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών με τους τοπικούς και διεθνείς εταίρους και ειδικότερα μέσω της ανταλλαγής βιομετρικών στοιχείων.

«Η υπηρεσία διαπίστωσε ότι οι G.R.Z. (34), N.S.S. (30), Κ.Ο. (23) και F.A.A. (25), αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της Β-Ε, καθώς και οι Z.U. (22), S.A. (24), για τους οποίους η Υπηρεσία επί του παρόντος, σε συνεργασία με τους οργανισμούς-εταίρους και τις χώρες προέλευσης, διεξάγει διαδικασία εξακρίβωσης ταυτότητας», αναφέρεται στη δήλωση.

Η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Β-Ε δήλωσε ότι προτεραιότητά της θα είναι να συνεχίσει να εντοπίζει και να επεξεργάζεται τα στοιχεία μεταναστών που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή το οργανωμένο έγκλημα, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της.

Η κατάσταση των μεταναστών στη Β-Ε εξακολουθεί να είναι «σε αναμονή» λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά καθώς έρχονται θερμότερες μέρες, αυξάνεται ο φόβος για έλευση νέου κύματος μεταναστών στην περιοχή. Οι αρχές του Καντονιού Ούνα-Σάνα διατηρούν μετά βίας την υπομονή τους, καθώς πρέπει να επωμισθούν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, επειδή αυτό το Καντόνι βρίσκεται στα σύνορα με την Κροατία.

Η Συνοριακή Αστυνομία της Β-Ε αναμένει ένα νέο κύμα μεταναστών με την άφιξη της καλοκαιρίας. Οι μετανάστες εισέρχονται κυρίως στη Β-Ε μέσω του ποταμού Ντρίνα, στα ανατολικά σύνορα με τη Σερβία, κοντά στις πόλεις Μπιέλινα, Ζβόρνικ και Βίσεγκραντ.

«Ο καλύτερος συμμαχός μας, αυτή τη στιγμή, είναι ο κακός καιρός. Τη στιγμή που ο καιρός θα γίνει θερμότερος και θα σταθεροποιηθεί, η κατάσταση στα σύνορα θα γίνει πιο περίπλοκη και παρόμοια με αυτή που βιώσαμε πέρυσι», δήλωσε η Sanela Dujković, εκπρόσωπος της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε, στα τοπικά ΜΜΕ.

Η Συνοριακή Αστυνομία της Β-Ε αναμένει επίσης 100 νέα μέλη του προσωπικού, ενώ θα λάβει βοήθεια από αξιωματικούς από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες για τον έλεγχο των συνόρων.

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών έχει τελειώσει.

«Η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή που βιώσαμε το 2015, όταν σχεδόν εκατομμύρια μεταναστών πέρασαν μέσα από τα Δυτικά Βαλκάνια. Όχι μέσω της Β-Ε, αλλά μέσω της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας», ανέφερε η Nevena Crvenković της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Αυτή η οργάνωση δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 10.000 μετανάστες που διαμένουν επί του παρόντος στη Β-Ε και τη Σερβία.

Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε περισσότερα από 7,2 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος «Υποστήριξη της ΕΕ για τη Μετανάστευση και τη Διαχείριση των Συνόρων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», για τη στήριξη των προσπαθειών της Β-Ε με στόχο την παροχή βοήθειας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τη βελτίωση των δυνατοτήτων διαχείρισης των συνόρων της χώρας.

Στο πλαίσιο του έργου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) παρέδωσε ένα μίνι λεωφορείο στη Συνοριακή Αστυνομία της Β-Ε.

Η δωρεά αυτή θα βελτιώσει τις προσπάθειες και την καθημερινή εργασία της Συνοριακής Αστυνομίας, η οποία έχει αυξηθεί λόγω της αυξημένης παρουσίας των μεταναστών στη Β-Ε./ΙΒΝΑ