Στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει ο Νίκος Αναστασιάδης

Στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συμμετάσχει στις  24 και 25 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου.

Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, όπου θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των δυο πλευρών. Την Σύνοδο θα προεδρεύσουν από κοινού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah el- Sisi.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση για τη Σύνοδο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, στόχος είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του αραβικού κόσμου και της ΕΕ και στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως: το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η πολυμερής διπλωματία και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αραβικές χώρες έχοντας προβάλει και στηρίξει ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο τη διοργάνωση της Συνόδου όσο και γενικότερα την ανάπτυξη των ευρω-αραβικών σχέσεων.

Συνεχίζοντας ο Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι λόγω της θέσεώς της Κύπρου, αλλά και στη βάση τόσο των τριμερών συνεργασιών που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια όσο και της ευρύτερης αναβάθμισης των σχέσεων της χώρας με τον αραβικό κόσμο, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να παίξει ένα ιδιαίτερο ρόλο στις ευρω-αραβικές σχέσεις, προς όφελος της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή μας.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη. Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων από τον Αραβικό Σύνδεσμο./ΙΒΝΑ