«Έρχεται» ο αγωγός IGB

«Έρχεται» ο αγωγός IGB

Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με την οποία χορηγείται άδεια εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Πρόκειται για την υπ ‘αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/11425/289 υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019 και η οποία, όπως αναφέρει η ΔΕΠΑ σε σχετική ανακοίνωση της, «αποτελεί ορόσημο, μετά την ήδη εκδοθείσα απόφαση για την εγκατάσταση και διαδρομή στην Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη άδεια κατασκευής που εκδόθηκε στη Βουλγαρία το 2017».

«Η απόφαση – όπως επισημαίνεται- για την άδεια εγκατάστασης αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης των αναγκαίων χώρων για την κατασκευή του μετρητικού σταθμού στην περιοχή της Κομοτηνής».

Η άδεια για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του εν λόγω αγωγού.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ Α.Ε. συμμετέχει στην εταιρεία ICGB AD, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του αγωγού IGB, μέσω της θυγατρικής της εταιρίας ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε., όπου η ΔΕΠΑ συμμετέχει ισομερώς με την ιταλική Edison.

Την ίδια ώρα η Τουρκία σχεδιάζει να επενδύσει εντός του 2019 ποσό 122 εκατ. τουρκικών λιρών, ήτοι 23 εκατ. δολαρίων, για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Το 2018 οι επενδύσεις ανήλθαν στα 95,91 εκατ. λίρες και φέτος προβλέπεται να επενδυθούν επιπλέον 122 εκατ. λίρες.

Το πρώτο σκέλος του Turkish Stream θα προμηθεύει με ρώσικο φυσικό αέριο την Τουρκία και αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2019, ενώ το δεύτερο σκέλος θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη./IBNA