Οι ειδικοί από τα Σκόπια και τη Σόφια συζητούν προτάσεις για κοινές εκδηλώσεις σημαντικών ιστορικών γεγονότων

Οι ειδικοί από τα Σκόπια και τη Σόφια συζητούν προτάσεις για κοινές εκδηλώσεις σημαντικών ιστορικών γεγονότων

Μία κοινή εκδήλωση στην μνήμη του βασιλιά Samoil, Goce Delvec, της εξέγερσης του Illinden, είναι μεταξύ των γεγονότων και των εξεχόντων φυσιογνωμιών που θα συζητηθούν στην τέταρτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, που χειρίζονται ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί αποτελούν μέρος της επιτροπής που διορίστηκε μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, καθηγητής Dragi Gjeorgjiev, δήλωσε ότι στη συνάντηση που θα διεξαχθεί στα Σκόπια θα συζητηθούν θέματα που είχαν συζητηθεί προηγουμένως στη Σόφια, όπως ο βασιλιάς Samoil και θέματα σχετικά με τα σχολικά βιβλία.

«Τα θέματα που χειρίζεται η Επιτροπή περιλαμβάνουν την προ-ιστορική περίοδο, την αρχαιότητα και τη μεσαιωνική περίοδο. Οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, η κατάσταση αναφορικά με τον Samoil, είναι δύο από τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις σε βιβλία με βιβλία», δήλωσε ο Djordjev.

Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε μια εποχή κατά την οποία οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν υπογράψει μια συμφωνία που στοχεύει στη βελτίωση των δεσμών και στην υπέρβαση όλων των διαφορών που υπήρχαν πριν./IBNA