Υπέρ των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη η Deutsche Bank

Υπέρ των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη η Deutsche Bank

Θετικές για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη η Deutsche Bank σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τον κλάδο.

Ο οίκος διατηρεί τις συστάσεις “buy” για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής, με τις τιμές-στόχους στα 1,5 ευρώ και 1,4 ευρώ αντίστοιχα, ενώ διατηρεί “hold” για την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο το 0,70 ευρώ.

Το σχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, οι τράπεζες και η κυβέρνηση συμφώνησαν για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, που αναμένεται να εφαρμοστούν πριν τις 28 Φεβρουαρίου. Επικαλείται τις πληροφορίες ότι το σχήμα προβλέπει μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται στις 250 χιλ. ευρώ και το νέο κριτήριο που αφορά στο όριο του δανείου, που θα πρέπει να είναι κάτω των 130.000 ευρώ αλλά και στα νέα κριτήρια για το εισόδημα.

Ο προέλεγχος των αιτήσεων των οφειλετών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να περιορίσει τη χρήση της ρύθμισης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, σημειώνει.

Επιχορήγηση

Περιγράφοντας τη διαδικασία, η Deutsche Bank θυμίζει ότι όταν επέλθει ο συμβιβασμός, ο οφειλέτης θα λαμβάνει «επιχορήγηση» από το δημόσιο, που καλύπτει το 30% της δόσης. Ωστόσο, αν δεν καταβάλλει τη δόση για τρεις μήνες, χάνει το καθεστώς προστασίας, κάτι που οδηγεί στον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι με βάση την ανάλυσή της, το σχέδιο είναι πιο θετικό για την Εθνική Τράπεζα καθώς το 44% του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της αποτελείται από ενυπόθηκα δάνεια, ακολουθούμενη από την Αlpha Βank με 34% και την Τράπεζα Πειραιώς με 24%.

Σε γενικές γραμμές, τονίζει ο οίκος, πρόκειται για θετική εξέλιξη για τον κλάδο καθώς θα βοηθήσει στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών στο σύστημα./ΙΒΝΑ