Στο “κόκκινο” η πολιτική ένταση στην Αθήνα με αφορμή την κόντρα Πολάκη-Στουρνάρα

Στο “κόκκινο” η πολιτική ένταση στην Αθήνα με αφορμή την κόντρα Πολάκη-Στουρνάρα

“Θερμό επεισόδιο” σημειώθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, που απηχεί τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο  ο υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης έλαβε καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, σε μια περίοδο που κανείς πολίτης δεν θα μπορούσε να λάβει τραπεζικό δάνειο τέτοιου ύψους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας προκύπτει ότι το δάνειο στον υπουργό δόθηκε σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τις προυποθέσεις, ενώ τονίζεται ότι από το 2018 έως σήμερα η Τράπεζα έχει χορηγήσει αντίστοιχου ύψους δάνεια σε ικανό αριθμό φυσικών προσώπων. Σημειώνεται δε ότι αντίστοιχα δάνεια έχουν χορηγηθεί από άλλες συστημικές τράπεζες σε πολιτικά πρόσωπα.

Έντονη αντίδραση προκάλεσε το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας άμεσα κινήθηκε ούτως ώστε να ελέγξει το συγκεκριμένο κάτι που δεν συνέβη για “ύποπτα” δάνεια σε άλλα πολιτικά πρόσωπα και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε ο ίδιος ο υπουργός αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε έπειτα από τον έλεγχο ότι τηρήθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες από πλευράς της Attica Bank.

Το τηλεφώνημα Πολάκη και η προσφυγή Στουρνάρα στην δικαιοσύνη

Ωστόσο “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό έβαλε το τηλεφώνημα του υπουργού υγείας στον Κεντρικό Τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα όπως αυτό διέρευσε χθες στον τύπο. Σύμφωνα με τον διάλογο που δημοσιεύτηκε- και οποίος επιβεβαιώθηκε και από τις δυο πλευρές, με το περιβάλλον Στουρνάρα να μιλάει για δημοσίευση μέρους μόνο του διαλόγου- ο Π. Πολάκης ζητάει από τον διοικητή της ΤτΕ μετά τον έλεγχο του δικού του δανείου να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις για τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, της Μ. Σπυράκη και του Ά. Γεωργιάδη, της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”.

Με δήλωση του ο Γ.  Στουρνάρας σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς τη συναίνεσή του κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως, κατηγορώντας τον υπουργό ότι ηχογράφησε την συνομιλία.  Ζήτησε μαλιστα από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση  να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Αιχμές κατά Στουρνάρα από την κυβέρνηση

Με σχόλιο του το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, “ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής”. Μάλιστα αφήνει αιχμές για τον ρόλο και τους χειρισμούς του Γ. Στουρνάρα υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές “οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας”.

Για εκβιασμό Πολάκη στον Κεντρικό Τραπεζίτη και θεσμική εκτροπή κάνει λόγο η Ν.Δ. ενώ το ΚΙΝΑΛ μιλαέι για “καθεστωτισμό” και “καταστάσεις Μαδούρο”. Για απόλυτο σεβασμο στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κομισιόν, Μ. Σχοινάς.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Στουρνάρας μπαίνει στο στόχαστρο του υπουργού υγείας, καθώς έχει προηγηθεί η διερεύνηση για τα σκάνδαλο στην υγεία, στο ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε διερευνηθεί η εμπλοκή συγγενικού του προσώπου αλλά και στην υπόθεση της Novartis όπου το όνομα του νυν διοικητή της ΤτΕ ειχε εμπλακεί./ΙΒΝΑ