Οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» της Βουλγαρίας παραμένουν διαιρεμένοι αναφορικά με τις υποψηφιότητες για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» της Βουλγαρίας παραμένουν διαιρεμένοι αναφορικά με τις υποψηφιότητες για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το κόμμα του Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας (NFSB) του Valeri Simeonov ανακοίνωσε στις 19 Φεβρουαρίου ότι ο ίδιος θα είναι ο πρώτος υποψήφιος στον εκλογικό κατάλογο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνοντας ένα τελευταίο σημάδι διαίρεσης μεταξύ των μελών του συνασπισμού των Ηνωμένων Πατριωτών σχετικά με το εκλογικό ζήτημα.

Επί μήνες, ένας άλλος από τους συν-επικεφαλής των Ηνωμένων Πατριωτών – ο όμιλος υπερεθνικιστικών κομμάτων που είναι ο μειονοτικός εταίρος στο κυβερνητικό συνασπισμό της Βουλγαρίας – ο ηγέτης της Ataka, Volen Siderov, λέγεται ότι επιδιώκει την πρώτη θέση στον κατάλογο υποψηφίων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο αντιπρόεδρος του VMRO, Krassimir Karakachanov, το τρίτο μέλος του συνασπισμού των Ηνωμένων Πατριωτών, προωθεί τον ευρωβουλευτή Angel Dzhambazki, ως κορυφαίο υποψήφιο.

Η ανακοίνωση του NFSB του Simeonov στις 19 Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία ένδειξη διαίρεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πατριωτών. Επί μήνες, αμφισβητείται κατά πόσον τα τρία συστατικά κόμματα θα παραμείνουν μαζί με έναν κοινό κατάλογο για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου 2019 στη Βουλγαρία.

Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου, συνεδρίασε το συμβούλιο συνασπισμού της κυβερνώσας πλειοψηφίας του Πρωθυπουργού Boiko Borissov, αλλά ο Simeonov δεν παρέστη.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του NFSB, Boris Yachev, σε συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα του συνασπισμού των Ηνωμένων Πατριωτών για διαιρετικές ενέργειες.

Την ίδια στιγμή, ο Yachev δήλωσε ότι αν τα κόμματα των Ηνωμένων Πατριωτών έμεναν μόνα στην ψηφοφορία του Μαΐου, αυτό δεν θα προκαλούσε σεισμό στον κυβερνώντα συνασπισμό.

Ο Yachev δήλωσε ότι υπήρξε διάλογος μεταξύ του NFSB και του VMRO, αλλά ήταν «αναποτελεσματικός».

Είπε ότι για χάρη της συμμαχίας συνασπισμού, το NFSB «δεν είχε ακόμη» πραγματοποιήσει συναντήσεις με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς./IBNA