Τα Σκόπια δρουν σαν “κέντρο πληροφοριών εναντίον της Σερβίας”, λέει υπουργός της Σερβίας

Τα Σκόπια δρουν σαν “κέντρο πληροφοριών εναντίον της Σερβίας”, λέει υπουργός της Σερβίας

“Τα Σκόπια έγιναν εκείνο που ήταν κάποτε η Βουδαπέστη – κέντρο δραστηριοτήτων πληροφοριών κατά της Σερβίας”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin.

Ο Vulin εννοούσε στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία, όπου οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Σερβίας συναντιόντουσαν με Αμερικανούς διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της μάχης τους κατά του αυταρχικού προέδρου Slobodan Milosevic. Ο Vulin υπήρξε σταθερός υποστηρικτής του Μιλόσεβιτς, ο οποίος ανατράπηκε το 2000.

Η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας “έχει γίνει μία περιοχή στην οποία παρέχεται χρηματοδότηση και βοήθεια για παραμυθάδες και ληστές από ολόκληρη την περιοχή, για τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι η συνεργασία τους με τους αλλοδαπούς είναι ο μόνος τρόπος να έρθουν στην εξουσία”, δήλωσε ο υπουργός Vulin στην εφημερίδα Vecernje novosti.

Ο Vulin σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev με έναν από τους ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης Dragan Djilas. Όπως ανακοίνωσε η Συμμαχία για τη Σερβία (SZS) τη Δευτέρα, οι Zaev και ο Djilas συζήτησαν, μεταξύ άλλων, “για την τρέχουσα κατάσταση στη Σερβία και τις διαμαρτυρίες των πολιτών τους τελευταίους δύο μήνες”.

“Η σταθερή θέση του προέδρου Aleksandar Vucic ότι δεν θα αποδεχόταν την ηγεμονία των (ξένων) πρεσβευτών, τον έφερε αντιμέτωπο με επιθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Τα Σκόπια έχουν γίνει ένας χώρος από τον οποίο οργανώνονται οι επιθέσεις εναντίον της Σερβίας και του προέδρου της, και θα παραμείνει έτσι”, υπογράμμισε ο Vulin.

Ο Πρόεδρος Vucic δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε “τίποτα εναντίον” της συνάντησης μεταξύ του Zaev και του Djilas. Ωστόσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “κάποιοι άλλοι αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες ήταν παρόντες στο δείπνο”.

Ο Vucic και άλλοι αξιωματούχοι, καθώς και τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, αποκαλούν συχνά τον Djilas, πρώην δήμαρχο του Βελιγραδίου, “αμφιλεγόμενο επιχειρηματία” ή “μεγιστάνα”.

“Αυτό είναι εντάξει. Οι συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι εντάξει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός (Djilas) ανακοινώνει τη δημιουργία του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού κόμματος. Έχουν καταστρέψει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και τώρα δημιουργούν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα”, δήλωσε ο Vucic./ΙΒΝΑ