Το Ηνωμένο Βασίλειο συγχαίρει την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για το τέλος της διαφωνίας ονόματος

Το Ηνωμένο Βασίλειο συγχαίρει την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για το τέλος της διαφωνίας ονόματος

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συγχαίρει την Αθήνα και τα Σκόπια για την επίτευξη της εφαρμογής της συμφωνίας Πρεσπών, η οποία μετονόμασε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ενημερώθηκε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών ότι είναι πλέον σε ισχύ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε αίτημα από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να υιοθετήσει και να χρησιμοποιήσει το όνομα και τις ορολογίες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναφέρεται στο εξής στη Μακεδονία ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του, μιλώντας για μια “ιστορική” συμφωνία.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt δήλωσε: “Και οι δύο πλευρές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσουν αποτελεσματική τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας συγχαίρει τις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διμερή διαμάχη.

Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και για τις δύο χώρες. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα τόσο διμερώς όσο και μέσω της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Ο Βρετανός Υπουργός για την Ευρώπη, Sir Alan Duncan, είχε την ευκαιρία να συγχαρεί προσωπικά τους ηγέτες των δύο χωρών, τους πρωθυπουργούς Zaev και Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία ως “ιστορική”.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ώρες μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev δήλωσε επισταμένως ότι δεν θεωρεί τη χώρα του εχθρό κανενός.

Η δήλωση αυτή ήταν σε απάντηση σε μια ερώτηση αναφορικά με τις ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούσε στενά και έντονα την ενθάρρυνση του ταξιδιού της χώρας προς τη Δύση, ακριβώς λόγω των ανησυχιών για την αυξημένη επιρροή της Μόσχας στα δυτικά Βαλκάνια./ΙΒΝΑ