Ο Zaev και οι Αλβανοί εταίροι του συνασπισμού του σε αναζήτηση υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές

Ο Zaev και οι Αλβανοί εταίροι του συνασπισμού του σε αναζήτηση υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Zoran Zaev αναζητά έναν υποψήφιο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ανακοίνωσε ότι θα εκλέξει τον υποψήφιό του μέχρι τις 3 Μαρτίου. Ωστόσο, επί του παρόντος, πραγματοποιούνται συνομιλίες με τα αλβανικά πολιτικά κόμματα για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους.

“Είναι μια ευκαιρία και προσπαθούμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο”, δήλωσε ο Zaev μετά από συνάντηση με τον ηγέτη της Δημοκρατικής  Ένωσης για την Ενσωμάτωση, Ali Ahmeti.

“Θα συζητήσουμε αυτό το ζήτημα με τις δομές του κόμματος και θα φέρουμε την τελική απόφαση. Μπορεί να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό υποψήφιο”, δήλωσε ο Ahmeti.

Οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι η εκλογική εκστρατεία θα είναι σκληρή, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν η αντιπολίτευση της Αλβανίας θα κατέβει με τους δικούς της υποψηφίους ή αν θα υποστηρίξει τον συναινετικό υποψήφιο που θα υποστηριχθεί από όλα τα κόμματα της πλειοψηφίας.

Οι αναλυτές λένε ότι θα ήταν καλύτερο εάν το κοινοβούλιο εξέλεγε έναν συναινετικό πρόεδρο.

Ο αναλυτής Zoran Ivanov λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για εκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοινοβούλιο πρέπει να εκλέξει τον πρόεδρο με τα δύο τρίτα των ψήφων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η καλύτερη, η πιο ορθολογική και η πιο αποτελεσματική λύση.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, έχει ορίσει την καθηγήτρια πανεπιστημίου, Gordana Siljanovska, ως υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου./ΙΒΝΑ