Οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων είναι η επίσημη πρόταση της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο  

Οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων είναι η επίσημη πρόταση της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο  

Η σερβική πολιτική ηγεσία αποκαλύπτει τα χαρτιά της στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ανακοινώνοντας ότι την επίσημη πρόταση της για την επίτευξη οριστικής λύσης αποτελεί η οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Ο ΥΠΕΞ Ivica Dacic, σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι, αποκάλυψε αυτό που εδώ και αρκετούς μήνες ψιθυρίζονταν μεταξύ πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων. «Η οριοθέτηση αποτελεί την επίσημη πρόταση με την οποία η Σερβία θα προσέλθει στο διάλογο για το Κόσσοβο» δήλωσε ο Ivica Dacic.

Η ιδέα της οριοθέτησης δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτάκουστο είχε εκφραστεί και από το πρόεδρο της Δημοκρατίας Aleksandar Vucic, ως αφηρημένη έννοια, αλλά είναι η πρώτη φορά που τίθεται από κάποιον Σέρβο πολιτικό αξιωματούχο ως επίσημη πρόταση.

Ο Dacic ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως η πρόταση ώστε να μπορεί να πει που ακριβώς θα γίνει η οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Πρίστινα και εκφράσει επίσημα άποψη η ηγεσία των Αλβανών.

Ο ΥΠΕΞ Ivica Dacic επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η Σερβία δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν προηγουμένως δεν καταργηθούν οι δασμοί, της τάξης του 100% που επέβαλε η Πρίστινα για τα προϊόντα που εισάγονται στο Κόσσοβο, από την Σερβία.

Ο Dacic ανέφερε επίσης ότι από τον διεθνή παράγοντα μόνο οι ΗΠΑ επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επανάληψη του διαλόγου και δήλωσε ότι την Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρει το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά ζητάει μόνο η λύση να είναι βιώσιμη και συμβιβαστική./ΙΒΝΑ