Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες μέχρι να καταργηθούν οι δασμοί στις εισαγωγές από τη Σερβία, λέει η αρχηγός διπλωματίας της ΕΕ

Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες μέχρι να καταργηθούν οι δασμοί στις εισαγωγές από τη Σερβία, λέει η αρχηγός διπλωματίας της ΕΕ

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου μέχρις ότου οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αναστείλουν τους δασμούς που έχουν επιβάλλει στις εισαγωγές που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Mogherini έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες για μια εβδομάδα ή ολόκληρο μήνα προκειμένου η Πρίστινα και το Βελιγράδι να επιτύχουν συμφωνία.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον τόπο γεννήσεώς του, Gllogjan, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, ότι οι δασμοί δεν θα αρθούν.

“Αυτοί οι δασμοί δεν θα αρθούν για όσο διάστημα είμαι επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Haradinaj.

Ο Πρωθυπουργός Haradinaj δήλωσε ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία με τη Σερβία δεν μπορεί να επηρεάσει το ζήτημα των συνόρων.

Οι σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Hardinaj και κυβερνητικών εταίρων του συνασπισμού εξακολουθούν να είναι τεντωμένες, λόγω των διαφορετικών τοποθετήσεών τους αναφορικά με τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα.

Ο κοινοβουλευτικός ομιλητής του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει εάν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ κινδυνεύσουν. Εν τω μεταξύ, οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να αναστείλουν τους δασμούς και να συνεχίσουν το διάλογο.

Από την άλλη, η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου, στην αντιπολίτευση, απαίτησε τη δημιουργία μιας ευρείας βάσης κυβέρνησης ή ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Avdullah Hoti, δήλωσε ότι ο κυβερνών συνασπισμός στην Πρίστινα δεν έχει τη νομιμότητα και την πολιτική εξουσία να συνεχίσει το διάλογο με τη Σερβία./IBNA