Οι εθνικοί ηγέτες της Β-Ε προσπαθούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην πολιτική σκηνή

Οι εθνικοί ηγέτες της Β-Ε προσπαθούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην πολιτική σκηνή

Οι ηγέτες των τριών μεγάλων εθνικών κομμάτων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Σεράγεβο για να συζητήσουν τη σύσταση του Συμβουλίου των Υπουργών σε επίπεδο κράτους, καθώς και των άλλων θεσμικών οργάνων, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στην πραγματικότητα, το μόνο αποτέλεσμα ήταν η απόφαση να πραγματοποιηθεί άλλη συνάντηση τις επόμενες δύο ημέρες. Ο Milorad Dodik (SNSD), ο Bakir Izetbegović (SDA) και ο Dragan Čović (HDZ) είναι βασικοί παράγοντες στην ίδρυση των κρατικών θεσμών της χώρας. Παρά το γεγονός ότι οι γενικές εκλογές διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2018, η Β-Ε δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Όπως δήλωσαν οι Dodik και Čović μετά τη συνάντηση, ο κύριος στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η σύσταση της κυβέρνησης, δηλαδή η σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών. Σύμφωνα με αυτούς, είναι επίσης σημαντικό να αξιοποιηθεί τοπολιτικό μομέντουμ αυτή την εβδομάδα, όταν αναμένεται να εδραιωθεί πλήρως η Βουλή των Λαών (House of Peoples) της FBiH και η Βουλή των Λαών στο κρατικό Κοινοβούλιο.

«Είμαι αισιόδοξος και δεν βλέπω τον λόγο να παρατείνουμε αυτή την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες θα καθίσουμε και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Σήμερα συναντηθήκαμε για να δούμε τη δυναμική για τη σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών”, δήλωσε ο Čović.

Τόνισε ότι κατά την επόμενη συνάντηση θα μπορούσε να αναμένεται μια συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων και στη συνέχεια την αναγγελία των ονομάτων των μελλοντικών υπουργών.

Από τη μεριά του, ο Milorad Dodik, ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει εμπόδια για το σχηματισμό κυβέρνησης σε κρατικό επίπεδο, ήταν αρκετά αισιόδοξος.

“Εμείς από τη RS έχουμε εννέα βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πέντε στη Βουλή των Λαών. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τους Σέρβους το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, ακόμη και αν είναι ο Zoran Τegeltija, και η προσέγγισή μας είναι να λυσουμε επιτέλους αυτό το θέμα. Υπάρχει ακόμα το θέμα της μαζικής απασχόλησης σε κρατικούς θεσμούς. Από τις εκλογές μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί περισσότερα από 400 άτομα σε κρατικούς θεσμούς, από τα παλιά θεσμικά όργανα και πρώην υπουργούς, το οποίο είναι λάθος και παράνομο” , δήλωσε ο Dodik.

Ο Πρόεδρος του SDA Bakir Izetbegovic απευθύνθηκε επίσης στα ΜΜΕ και είπε ότι διεξήχθη συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες και τις σχέσεις.

“Μιλήσαμε για τη θέση των Βόσνιων και των Κροατών στην RS, για τη θέση των Σέρβων στην FBiH, προκειμένου να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα. Δε μπήκαμε σε λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Izetbegovic.

Ο Dodik και ο Čović επιμένουν να διοριστεί το συντομότερο δυνατό υποψήφιος για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, αλλά τα Βοσνιακά και Κροατικά μέλη της Προεδρίας, Šefik Džaferović και Željko Komšić, ζητάνε τη δέσμευση της σερβικής πλευράς για την πορεία της Β-Ε προς το ΝΑΤΟ. Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε αδιέξοδο και, προφανώς, όλες οι πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να πούμε ότι ο Dodik και ο Čović είναι φίλοι και η σχέση τους με τον Izetbegović μπορεί να χαρακτηριστεί στην καλύτερη περίπτωση ως “κρύα”. Ο Dodik είναι το μόνο μέλος της Προεδρίας της Β-Ε μεταξύ τους, αλλά ο Izetbegović και ο Čović ήταν και οι δύο μέλη της Προεδρίας μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου./IBNA