Πίεση από τις ΗΠΑ στη Σερβία για την υπόθεση Bytyqi

Πίεση από τις ΗΠΑ στη Σερβία για την υπόθεση Bytyqi

Τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic να εκδώσει στις ΗΠΑ τον πρώην διοικητή της Σερβικής Στρατοφυλακής Goran Radosavljevic Guri (φωτογραφία), για την υπόθεση Bytyqi. Ανώνυμη πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Blic ότι η συζήτηση μεταξύ των βουλευτών των ΗΠΑ και του Vucic σχετικά με αυτό το ζήτημα, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ήταν “πολύ έντονη”.

“Η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρθηκε κυρίως για την υπόθεση Bytyqi, με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου να έρχεται δεύτερο”, ανέφερε η πηγή. Η Blic υπενθύμισε ότι η νέα διμερής συμφωνία για την έκδοση μεταξύ Σερβίας και ΗΠΑ έχει μόλις πρόσφατα επικυρωθεί από το σερβικό κοινοβούλιο.

Την Κυριακή, ο Vucic δήλωσε στα σερβικά μέσα ενημέρωσης ότι εξήγησε στους Αμερικανούς συναδέλφους και γερουσιαστές ότι η Σερβία ενδιαφέρθηκε να επιλύσει την υπόθεση Bytyqi. Ωστόσο, επέμεινε ότι “χρειάζονται στοιχεία για να δικαστεί κανείς”, χωρίς να κατονομάσει τον Radosavljevic.

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η συζήτηση ήταν “σκληρή”. Κατηγόρησε προηγούμενες κυβερνήσεις για αδράνεια, η οποία “διήρκεσε 13 ή 14 χρόνια”. “Κανείς δεν πρέπει να περιμένει” από αυτόν να επιλύσει την υπόθεση “20 χρόνια αργότερα”.

Ο Vucic, ο οποίος ήταν υπουργός πληροφόρησης όταν συνέβησαν έγιναν οι δολοφονίες των αδελφών Bytyqi, είπε ότι «το έγκλημα θα πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί». Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταδικαστεί.

Ο Ilyi, ο Argon και ο Mehmet Bytyqi, Αμερικανοί πολίτες που πολέμησαν κατά της Σερβίας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, εκτελέστηκαν στο χωριό Petrovo Selo, στην ανατολική Σερβία, τον Ιούλιο του 1999.

Ο Vucic δήλωσε ότι ένας συγκεκριμένος γερουσιαστής, “από την ίδια περιοχή της Νέας Υόρκης από την οποία κατάγονταν οι αδελφοί Bytyqi ήταν αυτός που επέμενε περισσότερο” για την υπόθεση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Μόναχο. “Αν έχετε αποδείξεις δώστε τες μας”, δήλωσε ο Vucic σε Σέρβους δημοσιογράφους.

Το 2018, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ στον Radosavljevic και μέλη της οικογένειάς του “λόγω της συμμετοχής του σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Ο Radosavljevic αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση ούτε «τον επηρεάζει» ούτε τον «ενδιαφέρει».

Ο Radosavljevic είναι τώρα μέλος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic./IBNA