Ορκίζονται οι νέοι υπουργοί στην Αθήνα εν μέσω κριτικής

Ορκίζονται οι νέοι υπουργοί στην Αθήνα εν μέσω κριτικής

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται η ορκωμοσία των νέων μελών της Ελληνικής κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Αλέξη Τσίπρα που επιστρέφει από το Μόναχο έχοντας στις αποσκευές του τα εύσημα αλλά και το βραβείο Von Kleist για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργούς  καλείται να αντικρούσει την έντονη κριτική που δέχεται με αφορμή την υπουργοποίηση δυο στελεχών που προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής. Ο Θάνος Μωραΐτης και ο Άγγελος Τόλκας που είχαν υπάρξει μέλη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ιδιαιτέρως επικριτικό τρόπο σχολιάζει την επιλογή των δυο προσώπων η Νέα Δημοκρατία ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά  κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα πως επιδιώκει να λεηλατήσει το κόμμα της προειδοποιώντας πως: “αν υπάρχουν κι άλλοι αμοραλιστές να αποχωρήσουν τώρα”.

Η ισχυρή τάση “53+” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει με επιστολή της στον γραμματέα του κόμματος την σύγκλιση της πολιτικής γραμματείας, θέτοντας στο επίκεντρο πως οι Μωραΐτης και Τόλκας ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Αποφασισμένος να πρωταγωνιστήσει στον προοδευτικό πόλο ο Αλέξης Τσίπρας

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει σε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του ανοίγματος και της σύγκλισης της αριστεράς με τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα, οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση καλύπτουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα δυνάμεων.

Επισημαίνουν δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το σημείο αναφοράς και ότι οι συνεργασίες θα γίνουν στην βάση προγραμματικών και πολιτικών συμφωνίων και με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει ο κίνδυνος της λεγόμενης “πασοκοποίησης” του κόμματος και της κυβέρνησης.

Συνεχίζεται η κινητικότητα στην ελληνική κεντροαριστερά

Με στόχο την οριοθέτηση των πολιτικών και ιδεολογικών όρων της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να συνταχθεί η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές όπου θα υπογραμμίζεται η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα κείμενα με υπογραφές από στελέχη της κεντροαριστεράς που θα στηρίζουν την ανάγκη κοινής πορείας με την αριστερά./ΙΒΝΑ