Βόρεια Μακεδονία: Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δημιουργεί αισιοδοξία στον επιχειρηματικό τομέα

Βόρεια Μακεδονία: Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δημιουργεί αισιοδοξία στον επιχειρηματικό τομέα

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ έχει κάνει τον επιχειρηματικό τομέα πιο αισιόδοξο. Η κυβέρνηση αναμένει ότι οι ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και θετικές τάσεις για τον επιχειρηματικό τομέα.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθιστά τη χώρα φτωχότερη, υποστηρίζοντας ότι οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν.

Ωστόσο, η επιχειρηματική κοινότητα είναι επιφυλακτική στις δηλώσεις της. O Mile Boskov της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών αναφέρει ότι ο επιχειρηματικός τομέας δεν βλέπει να γίνεται τίποτα συγκεκριμένο. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά μέχρι τώρα ήταν ιδέες για τον τρόπο βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.

«Πιστεύω ότι οι εταιρείες μας που συνεργάστηκαν με ξένες εταιρείες σκέφτονται να επεκτείνουν αυτή τη συνεργασία μόλις η χώρα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Φυσικά, θα υπάρξουν περισσότερα οφέλη για τις εταιρείες και τη χώρα επίσης», δήλωσε ο Boskov.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ismet Ramadani, πρόεδρο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στα Σκόπια και σύμβουλο του πρωθυπουργού Zoran Zaev, τα θετικά αποτελέσματα από την ένταξη του ΝΑΤΟ θα γίνουν αντιληπτά ένα χρόνο μετά την ένταξη.

«Το Μαυροβούνιο είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό. Ένα χρόνο αφού η χώρα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, σημείωσε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι ξένες επενδύσεις στην Αλβανία διπλασιάστηκαν», δήλωσε ο Ramadani.

Ωστόσο, οι πολίτες είναι σκεπτικοί σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ταχεία πρόοδος, διότι η νεολαία δεν θα μείνει σε μια χώρα με μέσο μισθό 250 ευρώ το μήνα. Η Αλβανία και η Βουλγαρία βρίσκονται επίσης στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα για τους πολίτες αυτών των χωρών», λέει ο Dimitar S που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev δεσμεύτηκε ότι μόλις εισέλθει η χώρα στο ΝΑΤΟ με το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία, θα υπάρξει οικονομική πρόοδος./IBNA