Το Κόσοβο γιορτάζει την 11η επέτειο της ανεξαρτησίας του εν μέσω συζητήσεων σχετικά με πιθανή συμφωνία με τη Σερβία

Το Κόσοβο γιορτάζει την 11η επέτειο της ανεξαρτησίας του εν μέσω συζητήσεων σχετικά με πιθανή συμφωνία με τη Σερβία

Την Κυριακή, το Κόσοβο γιόρτασε την 11η επέτειο της ανεξαρτησίας του. Αν και έπρεπε να είναι μια ημέρα εορτασμού, ο κυβερνητικός συνασπισμός φαινόταν διχασμένος όσον αφορά το διάλογο που αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων με τη Σερβία.

Σε ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, ο Πρόεδρος της Βουλής, Kadri Veseli δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ανατραπεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Haradinaj.

Ο Veseli δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί όχι λόγω των δασμών που επιβλήθηκαν στις σερβικές εισαγωγές, αλλά επειδή η εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Όσον αφορά την κυβερνητική εντολή, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι οι σχέσεις με τη Σερβία δεν θα καθορίσουν τη σταθερότητα και την τύχη των θεσμών μας. Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν θα πέσει ως αποτέλεσμα του φόρου που επιβλήθηκε στη Σερβία. Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πέσει μόνο εάν απειλούνται τα συμφέροντα των πολιτών του Κοσόβου» δήλωσε ο κ. Veseli.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ramush Haradinaj, δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνία με τη Σερβία, αλλά χωρίς να επηρεαστούν τα σύνορα της χώρας.

«Ενδιαφερόμαστε για την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με τη Σερβία και μας ενδιαφέρει επίσης το Κόσοβο να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Haradinaj.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008, εννέα χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα, με την οποία μπήκε ένα τέλος στη διετή αιματηρή σύγκρουση που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από δέκα χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων άλλων που αγνοούνται.

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 110 χώρες του κόσμου, αλλά όχι από τη Σερβία, η οποία συμμετέχει σε μια διαδικασία διαλόγου με το Κόσοβο που στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία παραμένει σε αδιέξοδο λόγω της άρνησης της Σερβίας να συνεχίσει τις συνομιλίες χωρίς την άρση των φόρων που επιβλήθηκαν πριν από τρεις μήνες στις εισαγωγές της στο Κόσοβο από τις αρχές της Πρίστινα. /ΙΒΝΑ