Νέες περιοχές προς διάθεση για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Νέες περιοχές προς διάθεση για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Επανεργοποίηση της διαδικασίας για την διάθεση νέων περιοχών για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης δρομολογεί η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για θαλάσσια «οικόπεδα» που είχαν παραμείνει αδιάθετα σε προηγούμενους κύκλους παραχωρήσεων και των οποίων τα στοιχεία και δεδομένα έχουν αναλυθεί εκ νέου και εμπλουτιστεί.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να εφαρμόσει το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο με το παρελθόν, το οποίο κινητοποίησε το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η γαλλική Total, η αμερικανική Exxon Mobil και η ισπανική Repsol, για την θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και του Ιονίου.

Σημειώνεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό της ΕΔΕΥ για την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της περιοχής νοτίως της Κρήτης.

Στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο η όλη η διαδικασία να έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η περιοχή νοτίως της Κρήτης παρουσιάζει διαφορετική δομή και μορφολογία σε σχέση με τις παραχωρήσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού, ωστόσο δεν παύουν να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προοπτική.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τα δύο οικόπεδα στο Ιόνιο και την ΝΔ Πελοπόννησο, για τα οποία έχει γίνει επίσης επαναξιολόγηση των δεδομένων με στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στιγμή πάντως που σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα, οι παραχωρήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχουν κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις σε Total, Exxon, ΕΛΠΕ στην Κρήτη αλλά και σε Repsol, ΕΛΠΕ στο Ιόνιο./IBNA