Αποκλειστικό/ΙΒΝΑ. Zaev:Το αεροσκάφος που θα με φέρει στην Αθήνα θα γράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Αποκλειστικό/ΙΒΝΑ. Zaev:Το αεροσκάφος που θα με φέρει στην Αθήνα θα γράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev μίλησε αποκλειστικά στο ΙΒΝΑ για τα συναισθήματα του μετά το πέρας της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη βράβευση του με τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα με το βραβείο Ewald von Kleist, το χτίσιμο της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, την πρώτη επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα Πρωθυπουργού την Άνοιξη και της δικιάς του επίσκεψης στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος όπου θα αναγράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή για τη Βόρεια Μακεδονία, με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Βρίσκεστε στο Μόναχο για να παραλάβετε το βραβείο Ernst von Kleist. Πως αισθάνεστε για αυτό;

Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Όπως έχουμε επαναλάβει, κανείς δεν πίστευε πως θα ήταν εφικτό, αλλά ζω ένα από τα όνειρα της ζωής μου, να είναι η Ελλάδα μία νέα φίλη-χώρα. Και πριν ήταν φιλική η Ελλάδα, ωστόσο τώρα αισθάνομαι πραγματικά φίλος με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι μεγάλη μας τιμή που παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο από το Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου, ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια παγκοσμίως. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι αποτελούμε θετικό παράδειγμα, δείχνοντας στον υπόλοιπο κόσμο πως – μέσα από Ευρωπαϊκές πρακτικές και συμπεριφορές – μπορούν να επιτυγχάνονται συμφωνίες, ακόμη και για ευαίσθητα ζητήματα όπως είναι το όνομα μίας χώρας, η διακριτή ταυτότητα των δύο χωρών και πως χτίζονται φιλίες για το μέλλον με φιλικό τρόπο, και ανοίγονται πόρτες στη νέα γενιά, στα παιδιά μας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι μας θαυμάζει ο κόσμος γιατί πετύχαμε μια συμφωνία που δεν ήταν εύκολη στην Ελλάδα αλλά ούτε στην Βόρεια Μακεδονία. Πιστέψαμε πολύ ότι θα φέρει μόνο θετικά για τα δύο έθνη, τις δύο χώρες.

Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την συμφωνία. Είμαστε και επίσημα η Βόρεια Μακεδονία, αλλάξαμε πολλά σύμβολα σε όλη την χώρα μας και φυσικά περιμένουμε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ίσως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όποτε είναι καλύτερα γι’ αυτόν.

Έπειτα, θα επισκεφτώ κι εγώ την Αθήνα, το οποίο είναι πολύ καλό, γιατί επισκέπτομαι συχνά την Θεσσαλονίκη και σίγουρα θα την επισκεφθώ και πάλι νωρίτερα. Αλλά στην Αθήνα θα έρθω για πρώτη φορά με το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα γράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», για να δείξω στους φίλους μας από την Ελλάδα, την ελληνική Μακεδονία, ότι τηρούμε την συμφωνία και θέλουμε φιλικές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας.

Επίσης θέλουμε να υλοποιήσουμε πολλά έργα στους τομείς τις ενέργειας και των υποδομών, να ανοίξουμε νέα συνοριακά περάσματα ώστε οι πολίτες μας να ταξιδεύουν στο Αιγαίο και οι Έλληνες πολίτες να έρχονται στην χώρα μας για επιχειρηματικούς σκοπούς. Είμαι ευτυχής γιατί το 2018 έκλεισε με 19% αύξηση στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μας. Οπότε τα οφέλη είναι ήδη πολλά και στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλα./ΙΒΝΑ