Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές θα επιστρέψουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές θα επιστρέψουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) δέχτηκαν το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να αναλάβουν τη δίωξη των πολιτών τους που πολέμησαν στις Ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια όπως το ισλαμικό κράτος (ISIL) στη Συρία και το Ιράκ. Αυτοί οι ριζοσπάστες ισλαμιστές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Dragan Mektić.

Ο Mektić δήλωσε ότι οι δύο πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε φυλακές στη Συρία, θα πρέπει σύντομα να μεταφερθούν στην πατρίδα τους. Η ταυτότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά τα τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν στο Σεράγεβο και στη Βελίκα Κλαντούσα πριν ταξιδέψουν στη Συρία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ένας από αυτούς είναι ο Ibro Čufurović (24).

Το όνομα του Čufurović δημοσιοποιήθηκε όταν ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους ότι εκδόθηκε το κόκκινο ένταλμα της Interpol και ότι είναι ένας από τους 19 πολίτες της Β-Ε που παρακολουθούνται σε όλο τον κόσμο λόγω συνδέσμων με ισλαμιστές τρομοκράτες που αγωνίζονται στη Συρία και στο Ιράκ. Ήταν μαθητής ενός από τους ηγέτες των ριζοσπαστών ισλαμιστών στη Β-Ε, Hussein Bilal Bosnić, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης ακριβώς λόγω της στρατολόγησης πολιτών της Β-Ε σε τρομοκρατικές δυνάμεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, εξέδωσε μια δήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα σε χώρες των οποίων οι πολίτες συνελήφθησαν ως τρομοκράτες στη Συρία και το Ιράκ για να τους βγάλουν από τις φυλακές και να τους ασκήσουν δίωξη οι ίδιες.

«Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν δύο άτομα που πρέπει να επιστραφούν στη Β-Ε αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είναι από το Σεράγεβο και τη Βελίκα Κλαντούσα. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πολίτες της Β-Ε, θα τους πάρουμε και θα τους ασκήσουμε δίωξη ενώπιον την δικαστικής δικαιοδοσίας της Β-Ε», δήλωσε ο Mektić.

Διευκρίνισε επίσης ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πώς και υπό ποιες συνθήκες η Β-Ε θα αναλάβει τη δίωξη όλων των πολιτών της που συλλαμβάνονται υπό την υπόνοια ότι συνδέονται με την τρομοκρατία.

Σε συνάντηση των αντιπροσώπων των κρατών μελών του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον στις 6 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε, Igor Crnadak, ανέλαβε την εν λόγω υποχρέωση για λογαριασμό της χώρας του. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο ακριβής αριθμός των πολιτών της Β-Ε που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία και στο Ιράκ υποτίθεται ότι είναι περίπου 120, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 γυναικών με παιδιά σε στρατόπεδα ή υπό αιχμαλωσία.

Περίπου 50 πολίτες της Β-Ε επέστρεψαν στη χώρα νωρίτερα αφού συμμετείχαν σε συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ και όλοι διώχθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης της Β-Ε. Ωστόσο, καταδικάστηκαν σε σχετικά μέτριες ποινές φυλάκισης, διότι οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για συγκεκριμένα εγκλήματα που διέπραξαν. Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Β-Ε έχουν πληροφορίες ότι τουλάχιστον 76 πολίτες απεβίωσαν στη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών και πέντε γυναικών των οποίων οι πατέρες και οι σύζυγοί τους, τούς είχαν πάρει μαζί στα πεδία μάχης./ΙΒΝΑ