Κάθε μέρα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο

Κάθε μέρα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο

Η Διεθνής Ημέρα για τον Καρκίνο του Παιδιού εορτάζεται σε περισσότερες από 30 πόλεις της Σερβίας. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Σερβίας (RTS) ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο Βελιγράδι, το Νις, το Κραλιέβο και τη Βρνιάτσκα Μπάνια εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία.

Οι γονείς, οι φίλοι και οι εθελοντές συμμετείχαν στην εκδήλωση «Είμαι μαζί σου στη μάχη» στο Βελιγράδι.

Η Tamara Klaric από την Εθνική Ένωση Γονέων Παιδιών με Καρκίνο (NURDOR) δήλωσε ότι αυτή η οργάνωση προσπαθεί να ιδρύσει το Σπίτι των Γονέων στο Βελιγράδι, καθώς τα περισσότερα παιδιά από όλες τις περιοχές της Σερβίας λαμβάνουν θεραπεία στο Βελιγράδι και οι γονείς τους συχνά δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα στέγασης στην πρωτεύουσα. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως ένα χρόνο.

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Νις. Όσοι έχουν κερδίσει τη μάχη κατά του καρκίνου όταν ήταν παιδιά, λένε ότι η υποστήριξη στους πάσχοντες νέους είναι πολύ σημαντική. «Ξέρω τι σημαίνει αυτό το είδος προσωπικής υποστήριξης», δήλωσε η εθελόντρια Dana Mitrovska.

Στην πρωτοποριακή μονάδα παιδικής ογκολογίας στο Νις, η οποία έχει κατασκευαστεί χάρη στο NURDOR, όλα τα θεραπευτικά τμήματα είναι πλήρη. Κάθε χρόνο, 25 με 30 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε αυτή τη μονάδα.

Όταν η διάγνωση της λευχαιμίας είναι σε πρώιμο στάδιο, μεταξύ του 85 και του 90% των ασθενών έχουν καλές προγνώσεις, δήλωσε η Gordana Kostic, επικεφαλής της μονάδας, προσθέτοντας ότι μεταξύ των παιδιών με άλλες μορφές καρκίνου το ποσοστό αυτό, σε πρώιμο στάδιο, είναι 70% ή μεγαλύτερο.

Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία, παράλληλα με την υποστήριξη εθελοντών, γιατρών και ψυχολόγων βοηθούν τους γονείς να ανταπεξέλθουν στη μάχη για τη ζωή των παιδιών τους.

«Αυτή η μάχη είναι σκληρή. Η μεγαλύτερη υποστήριξη είναι όταν βλέπετε το παιδί που έχει θεραπευτεί και ακούτε αυτά που έχουν να πουν οι γονείς του», είπε η Sandra Jovancic, ακτιβίστρια του NURDOR από το Νις.

Κάθε μέρα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στη Σερβία. Περίπου 160.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο στον κόσμο ετησίως και περίπου 90.000 παιδιά πεθαίνουν./ΙΒΝΑ