Ο ανασχηματισμός και οι πρωτοβουλίες Τσίπρα για την προοδευτική συμμαχία

Ο ανασχηματισμός και οι πρωτοβουλίες Τσίπρα για την προοδευτική συμμαχία

Κυβερνητικό ανασχηματισμό με «άρωμα» κεντροαριστεράς αλλά και ανανέωσης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Μια κίνηση που αναμενόταν από την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα αλλά και τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δυο υπουργών.

Μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει να αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών με τον, μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο να γίνεται ο νέος Έλληνας υπουργός εξωτερικών.  Αναπληρώτρια υπουργός, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρώτρια υπουργός παιδείας και ακαδημαϊκός, Σία Αναγνωστοπούλου

Δυο στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της κεντροαριστεράς και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραίτης και ο Άγγελος Τόλκας παίρνουν το «εισιτήριο» για το υπουργικό συμβούλιο, και συγκεκριμένα στα υπουργεία μεταφορών και μεταναστευτικής πολιτικής.

Τον υφυπουργό εργασίας και υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών, Ν. Ηλιόπουλο αντικαθιστά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και την υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης και μέχρι πρότινος υφυπουργό «Μακεδονίας-Θράκης», Κατερίνα Νοτοπούλου, αντικαθιστά η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Επιταχύνονται οι διεργασίες για την συμμαχία αριστεράς και προοδευτικών δυνάμεων

Ο περιορισμένος ανασχηματισμός που αποφάσισε ο Αλ. Τσίπρας συγκροτεί το κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, επιχειρώντας να εκπέμψει αφενός σήμα σταθερότητας και εντατικοποίησης του κυβερνητικού έργου και αφετέρου να αποτελέσει προάγγελο της προσπάθειας συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου, μιας συμμαχίας αριστεράς και προοδευτικών δυνάμεων.

Το ζήτημα αυτό άλλωστε απασχόλησε χθες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε υπό τον Αλ. Τσίπρα.  Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, το αμέσως επόμενο διάστημα ο Γραμματέας του κόμματος αλλά και ο Πρόεδρος, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες επαφών και συνομιλιών με κινήσεις, ομάδες και στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών αναμένεται να διαφανεί περαιτέρω στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στις αρχές Μαρτίου προγραμματίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα αποφασίσει την πολιτική διακήρυξη για τις ευρωεκλογές αλλά και την κατεύθυνση των ευρωψηφοδελτίων.

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ζητάει ο Τσίπρας, ικανοποίηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε αυτό το πλαίσιο, η πίεση προς τον χώρο του ΚΙΝΑΛ θα διατηρηθεί και θα γίνει ακόμη σφοδρότερη. Εξάλλου στην κυβέρνηση θεωρούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και οι  οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως ο κατώτατος μισθός, η συμφωνία με τις Τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η ρύθμιση για τις 120 δόσεις που κατατίθεται εντός του επόμενου μήνα αλλά και οι προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση, διαμορφώνουν ευρύ πεδίο πολιτικών και  προγραμματικών συγκλίσεων.

Σύμφωνα  με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.  Ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν στην Αθήνα πως η πρόωρη προσφυγή στις  εθνικές εκλογές τον Μάιο δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο σενάριο, αν και το κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζει πως στόχος παραμένει η εξάντληση της τετραετίας./IBNA