«Ναι» υπό προϋποθέσεις ο Turkish Stream στην Ελλάδα

«Ναι» υπό προϋποθέσεις ο Turkish Stream στην Ελλάδα

Ποια θα είναι τελικά η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream; Η ρωσική πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αφήνοντας ωστόσο συστηματικά υπόνοιες για επέκταση του εν λόγω αγωγού τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Βουλγαρία.

Έτσι, με νέες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Alexey Miller, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Alexey Miller, κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον που εξέφρασε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για επέκταση του αγωγού στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «οι δύο διακλαδώσεις του Turkish Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχουν ήδη κατασκευαστεί και συνεχίζεται περαιτέρω η κατασκευή  των χερσαίων υποδομών. Ωστόσο, εφόσον υπάρξει ζήτηση και οι αναγκαίες συμφωνίες, θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού Turkish Stream ΙΙ».

Την ίδια ώρα, η στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Transatlantic Leadership Network στην Ουάσινγκτον, με τίτλο «Μεσόγειος: Ευκαιρίες και Προκλήσεις».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια επίκαιρη χρονική συγκυρία, καθώς είχε προηγηθεί ο εναρκτήριος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ μια σειρά από σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Joseph Uddo, συμπληρώνοντας ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση «ενθαρρύνει την καινοτομία έναντι των ρυθμίσεων και στηρίζει την διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού»./IBNA