Συμφώνησαν κυβέρνηση τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συμφώνησαν κυβέρνηση τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συνεχίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά τη λήξη του ισχύοντος νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, καθότι κυβέρνηση και τράπεζες κατέληξαν χθες σε συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαρτίου και μετά. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. σημείωναν πως “Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου”.

Το νέο νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναδικό και άνω όριο της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα στις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου τις 130.000 ευρώ. Τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά πως δεν υπάρχουν κλιμακωτά όρια ως προς τα δύο αυτά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο, αλλά ισχύουν για όλους όσοι είναι εντός των ανωτέρω

Από εκεί και πέρα, τα εισοδηματικά κριτήρια παρουσιάζουν “κλίμακες” και συγκεκριμένα: στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά το “κούρεμα” δανείου θα γίνεται όμως στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης, ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 25 έτη, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης θα μειώνεται από το 4% στο 2%.

Και επιδότηση

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πλαίσιο θα περιλαμβάνει επιδότηση των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, βάσει των κριτηρίων που προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης. Από την πλευρά του Δημοσίου θα υπάρχει επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου για τα ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού, ενώ για το 2019 το συνολικό κονδύλι θα ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμη 40 εκατ. και το συνολικό κονδύλι να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τη διετία 2019-2020 αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 450 εκατ. Ευρώ.

Και επιχειρηματικά δάνεια

Στην ρύθμιση μπαίνουν όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Αναλυτικότερα, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο και οι έχοντες πτωχευτικό δικαίωμα (έμποροι και επαγγελματίες), για όλα τα δάνεια λιανικής , τα οποία έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο πλαίσιο Κατσέλη-Σταθάκη.

Βασική παράμετρος για το νέο πλαίσιο είναι η λειτουργία της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί κατά το πρότυπο αυτής του εξωδικαστικού μηχανισμού που λειτουργεί σήμερα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες./ΙΒΝΑ