Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην Αθήνα

Αργά  το απόγευμα της  Πέμπτης ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στο Ελληνικό κοινοβούλιο με την  ψήφιση των άρθρων προς αναθεώρηση.

Έπειτα από μια διαδικασία με εντάσεις αλλά και συγκλίσεις, μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης έλαβε η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά για το εάν η παρούσα βουλή μπορεί να καθορίσει και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 274 βουλευτές καθώς από την διαδικασία απείχαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, εκτός από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, και οι βουλευτές της  Ένωσης Κεντρώων πλην του βουλευτή Σαρίδη. Μεταξύ των απόντων και ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Π. Καμμένος.

Με την πλευρά της κυβέρνησης να επιμένει ότι αυτή η βουλή καθορίζει και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων και τη Ν.Δ. να υπογραμμίζει  πως αρμόδια για την κατεύθυνση της αλλαγής του Συντάγματος είναι η επόμενη βουλή, τα πολιτικά κόμματα ανανεώνουν το «ραντεβού» τους για την δεύτερη ψηφοφορία που θα οριστικοποιήσει το ποια άρθρα αναθεωρούνται σε έναν μήνα από τώρα.

Ποιες προτάσεις εγκρίθηκαν

Ειδικότερα, ευρεία πλειοψηφία πλέον των 180 βουλευτών συγκέντρωσαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής, για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και του περιορισμού των προνομίων στο νόμο περι ευθύνης υπουργών.

Την ικανοποίηση τους εκφράζουν στην κυβέρνηση από την υπερψήφιση και μιας σειράς προτάσεων που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση. Άλλωστε ο Άλ. Τσίπρας έχει τονίσει ότι από τους κεντρικούς στόχους της αριστερής κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα «προοδευτικό αποτύπωμα» και σε επίπεδο θεσμικών τομών.

Έτσι, με απόλυτη πλειοψηφία εγκρίθηκαν προτάσεις όπως η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, η κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών, των εργασιακών δικαιωμάτων, η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, η απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου.

Μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης-ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη  για «αντιθεσμικό παιχνίδι» με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε την καταγγελία ότι η Ν.Δ. έχει «υποσχεθεί» στη Φ. Γεννηματά  να στηρίξει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020 προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ.  «Πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τα  πρόσωπα που «φωτογραφίζει» η κυβέρνηση είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη διέψευσε πως υφίσταται συναλλαγή ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα προταθεί εκ μέρους του κόμματος της ο Ευ. Βενιζέλος ή ο Κ. Σημίτης.

Ωστόσο από τη Ν.Δ. αποφεύγουν να τοποθετηθούν ανοιχτά για το εάν θα στηρίξουν τον νυν Πρόεδρο, Πρ. Παυλόπουλο, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τον Πρόεδρο σε μικροπολιτικά παιχνίδια. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», απάντησε σχετικά η εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς τον Κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί σχετικά με τον Πρ. Παυλόπουλο, καθώς ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και πρόταση του Αλ. Τσίπρα, προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. εκπροσωπώντας την κεντροδεξιά τάση του κόμματος./IBNA