Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στο Κόσοβο μετά την επιστολή Αμερικανών διπλωματών

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στο Κόσοβο μετά την επιστολή Αμερικανών διπλωματών

Οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων του Κοσσυφοπεδίου και η αρμόδια αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες με τη Σερβία συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν σχετικά με μια πλατφόρμα διαλόγου και την επιστολή που απέστειλαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, με την οποία προειδοποιούν για τη λήψη νέων μέτρων κατά του Κοσσυφοπεδίου εάν η χώρα αρνηθεί να καταργήσει τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις σερβικές εισαγωγές.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, σχολίασε εν συντομία τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Hashim Thaci, και του Προέδρου του κοινοβουλίου, Kadri Veseli, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση αυτών των δασμών.

«Ούτε ο πρόεδρος ούτε κανένας άλλος είναι εκπρόσωπος της Αμερικής. Ξέρουν τι θέλουμε», δήλωσε ο Haradinaj την Πέμπτη.

Ο Πρωθυπουργός Ramush Haradinaj επιμένει ότι οι δασμοί θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου επιτευχθεί οριστική συμφωνία με τη Σερβία, ενώ οι Hashim Thaci και Kadri Veseli θέλουν να αρθούν οι εν λόγω δασμοί.

Δεν είναι ακόμα σαφής ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθεί αυτό το αδιέξοδο. Εν τω μεταξύ, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για το Κοσσυφοπέδιο.

Η επιστολή που απέστειλαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρει ότι το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις συμβουλές που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές, οδήγησε στην ακύρωση της επίσκεψης του στρατηγού Timothy Orr στο Κοσσυφοπέδιο και ότι «άλλες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα επανεξεταστούν επίσης»./IBNA