Συνέντευξη/ΙΒΝΑ- Dashi: Να δείξουμε ποια είναι η πραγματική Αλβανία

Συνέντευξη/ΙΒΝΑ- Dashi: Να δείξουμε ποια είναι η πραγματική Αλβανία

Συνέντευξη / Kozma Dashi, πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος λέει σε συνέντευξη του στο IBNA ότι “όλοι πρέπει να παρευρεθούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 16ης Φεβρουαρίου για να δουν όλοι ποια είναι η πραγματική Αλβανία”

Λίγες μέρες πριν από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 16 Φεβρουαρίου, η κρατική αστυνομία απεύθυνε έντονη έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα που οργανώνουν τη διαμαρτυρία. Η αστυνομία ανησυχεί για τη συμμετοχή ατόμων με ποινικό μητρώο σε αυτή τη διαμαρτυρία, που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα αστάθειας στην Αλβανία. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της ελευθερίας του λόγου, η κρατική αστυνομία κάλεσε όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση να περιορίσουν τις κινήσεις τους γύρω από την περιοχή όπου θα διεξαχθεί η διαδήλωση στις 16 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνομίλησε με τον πρώην δημοκρατικό βουλευτή κ. Kozma Dashi.

Για πάνω από ένα μήνα έχουν ειπωθεί πολλά λόγια για τη διαδήλωση της 16ης Φεβρουαρίου. Υπάρχουν διάφορα σχόλια σχετικά με αυτό. Πιστεύετε ότι η διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης θα φέρει κάτι καινούργιο;

Ο κύριος στόχος είναι να είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη διαμαρτυρία, ώστε όλοι να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική Αλβανία. Η ζωή σε αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ σκληρή. Ως δημοσιογράφος, γνωρίζετε το γεγονός ότι περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία από το 2013, από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. 300 χιλιάδες. Και πολύ περισσότερα θέλουν να φύγουν.

Γιατί θέλουν να φύγουν;

Θέλουν να φύγουν εξαιτίας αυτής της κακής κυβέρνησης. Θέλουν να φύγουν εξαιτίας της εκτεταμένης διαφθοράς, όπως το σκάνδαλο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων με την κατασκευή του δρόμου. Θέλουν να φύγουν επειδή η κυβέρνηση εξαπατά τους ανθρώπους μέσω της λεγόμενης ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης. Κανείς δεν ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματά τους μέσω αυτών των προγραμμάτων. Οι Αλβανοί ληστεύονται με το φως της ημέρας και κανείς δεν είναι υπόλογος για αυτό.

Πώς θα σχολιάζατε τη διαμαρτυρία των μαθητών; Θεωρείτε ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια; Γιατί δεν υποστηρίζονται και μπορούν να κατηγορηθούν οι εκπαιδευτικοί γι αυτό;

Είμαστε μόνο δύο ημέρες μακριά από τη διαμαρτυρία. Η διαδήλωση θα τους καλωσορίσει όλους. Ας παραμείνουμε στη διαδήλωση της 16ης Φεβρουαρίου και να μην αποστασιοποιηθούμε.

Όλοι έχουμε δει τις αλλαγές που έκανε ο Rama στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτές τις αλλαγές; Η κυβερνητική κρίση θα τελειώσει; Είναι αυτή η καλύτερη πορεία δράσης για τον πρωθυπουργό Rama, ιδίως μετά την ανάθεση στον Cakaj τις εξουσίες του Υπουργού Εξωτερικών;

Όλες αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στην κάλυψη των πολυάριθμων προβλημάτων που υπάρχουν με αυτήν την κυβέρνηση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτήν την κυβέρνηση και τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί. Αυτές οι αλλαγές δεν θα φέρουν τίποτα νέο εκτός από την αποτυχία. Αυτές οι κινήσεις δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τίποτα.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές;

Ας επικεντρωθούμε στη διαμαρτυρία. Θέλουμε να δούμε θετικές εξελίξεις στη χώρα και θέλουμε να δούμε δικαιοσύνη. Αξίζουμε καλύτερα./IBNA