Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ζητά από το Κοινοβούλιο να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ζητά από το Κοινοβούλιο να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας πρόκειται να καταθέσει προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε στις 13 Φεβρουαρίου η κυβερνητική υπηρεσία ενημέρωσης.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήρθε μια εβδομάδα μετά την τελετή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι μόνιμοι αντιπρόσωποι όλων των κρατών μελών υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Η ημερήσια διάταξη του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου, που ψηφίστηκε το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δεν περιλαμβάνει το πρωτόκολλο προσχώρησης του ΝΑΤΟ ως σημείο της ημερήσιας διάταξης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ήταν το πρώτο, που ψήφισε στις 8 Φεβρουαρίου, την επικυρώσει του πρωτόκολλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά την ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η αλλαγή στο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας δημοσιεύθηκε επισήμως στα Σκόπια.

Μετά το ελληνικό κοινοβούλιο, το δεύτερο κοινοβούλιο κράτους μέλους του ΝΑΤΟ που επικύρωσε το πρωτόκολλο ήταν αυτό της Σλοβενίας, με ψήφους 72-12 στις 12 Φεβρουαρίου.

Μόλις όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ επικυρώσουν το πρωτόκολλο, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα λάβει επίσημη πρόσκληση για πλήρη ένταξη στη συμμαχία. / IBNA