Εν μέσω σκληρής αντιπαράθεσης ολοκληρώνεται η πρώτη συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση

Εν μέσω σκληρής αντιπαράθεσης ολοκληρώνεται η πρώτη συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η δεύτερη ημέρα της συζήτησης για την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Αιχμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχει αποτελέσει το εάν η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των άρθρων προς αναθεώρηση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την συνταγματική τάξη στην Ελλάδα η προτεινουσα βουλή  ψηφίζει τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Χθες με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε να υπάρχει δεσμευτικοτητα και ως προς το περιεχόμενο.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για “σχετική δεσμευτικοτητα”, υπογραμμίζοντας πως τον τελικό λόγο έχει η επόμενη βουλή. Άλλωστε για το ζήτημα αυτό διαφορετικές απόψεις έχουν εκφράσει συνταγματολόγοι.

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αφορμή της σκληρής σύγκρουσης Τσίπρα-Μητσοτακη αποτελεί η πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.

Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει την πρόταση για αναθεώρηση του σχετικού άρθρου αλλά με περιεχόμενο που θα ορίσει η ίδια ως κυβέρνηση στην επόμενη βουλή.

Για “παιχνίδια” και “πολιτική σκοπιμότητα” προκειμένου να μην επανεκλεγεί ο σημερινός Πρόεδρος έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, καταγγέλοντας ότι ο Κ. Μητσοτακης έχει συμφωνήσει με.την  Φ. Γεννηματα για Πρόεδρο, στέλεχος προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ.

Να δεσμευτεί ο Κ. Μητσοτάκης ότι θα στηρίξει τον νυν πρόεδρο, Προκοπή Παυλόπουλο, ζήτησε από το βήμα ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ πρότεινε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας να συμφωνήσει στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 24 για το περιβάλλον, προκειμένου να στηρίξει ο ίδιος δύο προτάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες διαφωνεί.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία απόψε το βράδυ και θα επαναληφθεί σε έναν μήνα από τώρα./IBNA